Kari Sandberg. Foto: kjetil Ekkeren

Prosjekter med kort ledetid må ut i markedet - nå

Hensynet til liv og helse kommer først. Entreprenørene har stort fokus på å håndtere smittevern å følge FHIs til enhver tid gjeldene retningslinjer. Det meldes om en imponerende innstilling og dugnadsånd ute i bedriftene med et mål; – gjøre det vi kan for å opprettholde produksjon.

Kari Sandberg

Administrerende direktør
Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA)

Skal vi klare å komme oss igjennom denne krisen må bedrifter gis mulighet for å holde aktiviteten oppe i prosjektene. Da er også mulighetene større for at vi lykkes i etterkant.

Både statlige og kommunale aktører må få ut prosjekter i markedet med kort ledetid.

Alle bedrifter i alle bransjer som leverer varer eller tjenester til det offentlige trenger drahjelp nå, det gjelder selvsagt også bygg- og anleggsbransjen, Norges største distriktsnæring og en av næringene med høyest privat verdiskaping. Det er samfunnsøkonomisk avgjørende at bedriftene i denne næringen ikke stopper opp.

Et godt eksempel til etterfølgelse er Trøndelag fylke som allerede få dager etter at omfanget på dette korona-utbruddet ble klart for oss, fremskyndet veiarbeid for 700 millioner for å bidra til å holde hjulene i gang i næringen. Det er også mange andre gode eksempler og vi håper flere fylkeskommuner kommer raskt på banen.

I de ukene og månedene vi nå går inn ønsker vi et sterkt signal til næringslivet at det offentlige ikke bare opprettholder sine planer, men også får mulighet til å forsere planlagte anskaffelser på viktige samfunnsområder.

Vi må raskt få på plass nødvendig forståelse av risikohåndtering i kontraktene som følge av Corona krisen og unngå stopp i betalingsstrømmene. Vi må om nødvendig få tillegg eller endringer i regelverket for offentlige anskaffelser som bidrar til at det blir mulig å ta på seg risiko i kommende prosjekter, og/eller et tillegg i Norsk Standard som regulerer dette. Stat, kommune og næringsliv har i mange år samarbeidet om å øke innovasjons- og næringslivseffekten av offentlige anskaffelser, det må vi fortsette med. Utfordringen nå er å finne gode tiltak som også virker kortsiktig.

Et umiddelbart tiltak er at man greier å tildele kontrakter som allerede er kunngjort. Det kan ikke være noe alternativ å avlyse utlyste kontrakter eller bestillinger, men greie å gjennomføre det som er planlagt og kanskje mer. Det er bedrifter som vil kunne klare seg gjennom krisen dersom de får den kontrakten som var tiltenkt.

Det viktige nå er å få prosjekter ut, sikre kortsiktig likviditet i hele verdikjeden og opprettholde sysselsettingen. Lokale karantene bestemmelser er fortsatt svært krevende for byggenæringen og må løses.

Hvis kommunene har tilstrekkelig kapasitet og fremdrift innenfor byggesaksbehandling slik at planlagte og påbegynte prosjekter kan komme ut i markedet raskest mulig og sikrer tilbudskonkurranser gjennomføres uten forsinkelser og avbrudd.

På lengre sikt kan regjeringen stimulere til økte offentlige investeringer på områder som helse, klima, bygg og transport osv. Dette vil ikke bare gi næringslivet positive signaler gjennom vanskelige tider, men vil også sørge for at vi får en god overgang når ting normaliserer seg og de kortsiktige tiltakene trekkes tilbake.