Trailere og containere på Alnabru godsterminal. Foto: Bane NOR

Styrker vareforsyningen under koronakrisen

Mens persontrafikken er blitt redusert grunnet koronaviruset, økern nå volumene til og fra landets godsterminaler. Bane NOR jobber nå med å legge til rette for godstogene og på den måten bidra til å styrke vareforsyningen i landet.

- I samråd med Jernbanedirektoratet har togselskapene Vy, Flytoget, Go-Ahead og SJ redusert antall togavganger på enkelte jernbanestrekninger. Denne situasjonen åpner nye muligheter for godstransportørene, som melder om økt etterspørsel av volumer de siste to ukene, heter det i en pressemelding fra Bane NOR.

– Vi har et stort ansvar under koronakrisen, derfor skal vi legge godt til rette for godstogene der det er mulig. Vareforsyning er et kritisk samfunnsbehov, og vi skal bidra til å styrke den, sier kunde- og trafikkdirektør Bjørn Kristiansen i meldingen.

Godsselskapene har riktignok ikke rapportert om behov for å kjøre flere tog, og det er for tiden stor usikkerhet i bransjen. Bane NOR er likevel forberedt dersom behovet melder seg.

– Godsselskapene og vareeiere skal vite at vi gjør alt vi kan for å sluse godstogene gjennom det mest trafikkerte jernbanestrekninger, sier Kristiansen.

De siste to ukene har Bane NOR registrert en merkbar økning i godsvolumene på godsterminalene Alnabru (Oslo), Ganddal (Sandnes), Nygårdstangen (Bergen) og Heggstadmoen og Brattøra (Trondheim) samt Bodø, Fauske og Moi i Rana på Nordlandsbanen.

– Godstogene som ankommer Ganddal og Nygårdstanden er 100 prosent fulle. Normalt ligger fyllingsgraden de på rundt 83 prosent. Godsselskapene melder om en volumøkning på rundt 10 prosent og forespørsler fra nye kunder, sier Ove Andre Algrøy, Bane NORs leder for godsterminaler i Sør-Vest i Bergen.