Jannis Barbantonis. Foto: Norske Trevarer

Nå må melkekua fores

Det aller viktigste vi har er helsa. Der gjør myndighetene det de kan for å sørge for at vi skal beholde helsa gjennom konkrete tiltak de kommer med for hver dag.

Jannis Barbantonis

Daglig leder
Norske Trevarer

Nordmenn pleier å være gode på dugnad, denne gang er dessverre slik at de få som aldri deltar på dugnadene ikke blir hjemme! For hva hjelper det å bli hjemme isolert i 14 dager når det går folk ellers overalt som tikkende smittebomber, underveis og etter karantenetid?

Det viktigste er utvilsomt helsa, men det nest viktigste som de fleste av oss er helt avhengige av er å ha en jobb å gå til! For å holde Norge i gang, er det første vi kan gjøre å kjøpe norske produkter og tjenester der vi har muligheten til det.

Regjeringen har vist handlekraft og innført strakstiltak for å redde norske arbeidsplasser. Gjennom strakstiltakene og spesielt de nye permitteringsreglene vil mange ansatte kunne beholde jobbene sine!

En ting som historien har lært oss er at i land hvor byggeaktiviteten stopper opp, da stopper alt. Det vet vi i BNL (Byggenæringens Landsforening) alt om. Norske kommuner og staten må nå gjennomføre alle planlagte bygge- og veiprosjekter, Stortinget har tross alt innvilget over 5.000 milliarder i investeringer mellom 2020 og 2030. Mesteparten av disse pengene er selvfølgelig det private næringslivet som betaler, men nå trenger melkekua hjelp for i det hele tatt overleve. Nesten hele det private næringslivet ligger på intensiven. Vi er i en fase hvor nesten 80% av bedriftene har allerede permittert eller skal snart permittere ansatte.

Trepartssamarbeidet slår inn for fullt og alle må bidra for at vi skal lykkes med dette. Staten, NHO og LO har kommet frem til strakstiltak for næringslivet, noe som er veldig bra. Men alle må ta sin del av ansvaret. Det hjelper lite når kommunene i panikk begrenser arbeidsflyten til nabokommunene og når enkelte lokale LO-kontorer saboterer regjeringens og NHOS forslag om 2 dagers varslingsplikt ved permittering. Ja det er kort frist, men det spiller da ingen rolle under dagens omstendigheter om det er 2 dagers varslingsplikt eller hvem betaler så lenge lønna kommer inn på kontoen? Det viktigste for de ansatte må da være å ha en jobb å gå til etter denne krisen også!

Hos Norske Trevarer også vil nok flere av våre hjørnesteinsbedrifter som hadde svak likviditet fra før koronaepoken, vil kanskje ikke kunne klare seg gjennom denne krisen. Der jobber det også vanlige folk med samme behov som for de store industribedriftene. Derfor må regjeringen redde disse også ved å sette inn bærekraftige tiltak for næringslivet fremover i tid.

Vi vet ikke hvor lenge koronakrisen vil være, det forrige lignende virus-utbruddet var SARS i 2002 og det varte i åtte måneder.

Tulleskattetiltak vi leste om de første dagene under den tiltenkte strakstiltakspakken må man se bort fra. Her må man innføre konkrete og bærekraftige tiltak for å få det til, og så lenge vi er heldige å ha spart mye fra tidligere er det på høytid å bruke noe på melkekua nå. Fjern formueskatten, arbeidsgiveravgift og MVA i første omgang frem til oktober. Det blir en bra investering som Norge AS igjen kan høste fruktene til i tiden etter krisen!

Hør på BNL og NHO! Medlemsbedriftene der kan næringslivet best og slutt å sammenligne alle medlemsbedriftene med Røkke, Rimi-Hagen etc. Alle medlemsbedriftene i Norske Trevarer – uten unntak - holder liv i småsamfunn over hele landet, eies av din nabo og bidrar til at du har en bolig å bo i! De små og mellomstore bedriftene utgjør nemlig mer enn 99 prosent av alle bedrifter i Norge, og 47 prosent av de ansatte i privat sektor. De står samlet for nær halvparten av den årlige verdiskapingen i landet – nær 700 milliarder kroner.

Derfor må det private næringslivet reddes gjennom konkrete tiltak som sikrer likviditeten frem til krisen er over!

Nå må staten gi tilbake litt av det som det private næringslivet har bidratt med gjennom alle år. Nå må melkekua fores!