Hele Norges preges nå av de drastiske tiltakene som er satt i verk for å bremse korona-viruset. På Vestlandet merkes et fall i produksjonen. Illustrasjonsfoto. Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Koronavirus har gitt redusert produksjon - slik jobber entreprenører og arkitekter for å håndtere korona-krisen

Aktører i byggenæringen over hele landet har satt i verk tiltak for å unngå koronasmitte blant de ansatte. På Vestlandet har de allerede merket fall i produksjonen.

Daglig leder Johannes Gullbrå i Constructa Entreprenør. Arkivfoto.

Daglig leder Johannes Gullbrå i en av Bergens største bygg og anleggsaktører, Constructa Entreprenør, forteller at mange av de som til daglig arbeider på kontoret nå jobber på hjemmekontor.

– Vi prøver å begrense møtevirksomhet og reiser mellom kontor og byggeplasser, har heller videomøter på nettet, sier Gullbrå.

Han sier bruk av hjemmekontorer går greit for en del av funksjonærene.

– Noen funksjonærer må være på byggeplassene, og vi kommer til å kjøre rotasjon på bemanningen på byggeplassene, med en uke på byggeplass og en på hjemmekontor, sier Gullbrå.

Han sier Constructa følger opp myndighetenes nye krav ved reiser i utlandet, det vil si 14 dagers karantene ved tilbakekomst.

Hyppigere brakkevask

På byggeplassene spiser halvparten av de ansatte lunsj klokken 11:00 og den andre halvparten klokken 11:30.

– Vi kommer til å iverksette at funksjonærer må ta med egen matpakke. Vi har også begynt med hyppigere vask av brakker. Våre ansatte har god tilgang på antibac, men vi fokuserer vel så mye på håndvask med såpe, sier Gullbrå.

Constructa Entreprenør har til nå ikke registrert ansatte med smitte.

Dropper felles lunsj

Administrerende direktør Inger Kristin Ulveseth i Brødrene Ulveseth har flere ansatte i karantene. Arkivfoto.

Administrerende direktør Inger Kristin Ulveseth i Brødrene Ulveseth sier at selskapet ikke har ansatte som er smittet med korona-virus, men at mellom 15 og 20 personer er i karantene.

De fleste på grunn av reiser utenfor Norden i tiden etter 27. februar, samt at familiemedlemmer har vært på reise i utlandet.

– På kontoret har vi droppet felles lunsj og kuttet ned på møteaktivitet. Vi hengte opp plakaten til Folkehelseinstituttet vedrørende smitteoverføring i forrige uke og har hatt høyt fokus på smittevern og forebygging. Seks av våre ansatte arbeider nå på hjemmekontor, sier Ulveseth.

På byggeplassene spiser ansatte på skift, med en meter mellom hver person. Brakkene får oftere renhold.

– Vi har tatt i bruk jentebrakkene der de har stått tomme, slik at de ansatte kan holde bedre avstand til hverandre når de skifter. Vi har også sluttet med å håndhilse. Våre ansatte har god tilgang på antibac, de bruker hansker og vi oppfordrer dem til å bruke det når de bruker BIM-kiosker.

To celler uten fysisk kontakt

Gard Kvalheim i LAB Entreprenør. Foto: Paul S. Amundsen

Administrerende direktør Gard Kvalheim i LAB Entreprenør opplyser at selskapet ikke lenger bruker kantinen i lokalene på Minde.

– Vi har også delt administrasjonen i to, der en gruppe er på kontoret mens den andre gruppen arbeider fra hjemmekontor. Ved å ha to celler uten fysisk kontakt øker vi mulighetene til å være operative. Vi gjør det samme på byggeplassene, selv om det ikke er like lett på de mindre prosjektene. Vi må ha nok ressurser på byggeplassene til å ivareta HMS og kontraktsforpliktelser, sier Kvalheim.

På byggeplassene skjer bespisning i flere puljer, med vask og klorering mellom hver pulje.

– Vi har et omfattende internt reglement rullet ut for å begrense smittefaren og samtidig opprettholde en god produksjon. Vi ser at koronasmitte får betydning for gjennomføring av noen av byggeprosjektene. Vi har byggeplasser der karantenebestemmelsene slår inn og har ført til redusert produksjon. Heldigvis er vi et bunnsolid selskap i et bunnsolid konsern, sier Kvalheim.

50 prosent jobber hjemme

Markedssjef Rolf Maurseth i LINK arkitektur og Multiconsult.

Også i andre deler av byggenæringen merkes de drastiske tiltakene som er satt i verk fra myndighetene.

Markedssjef Rolf Maurseth i LINK arkitektur og Multiconsult forteller at omtrent halvparten av medarbeiderne i LINK arkitektur nå arbeider fra hjemmekontor.

– Vi har investert i mer stabile serverkontakter for å sikre trygg dataoverføring. Vi har også alle lisenser og kontorer i ett nettverk, noe som er en stor fordel i dagens situasjon. Vi er vant til å jobbe i team over nettet, med datamodeller liggende i skyen. Vi bruker Skype og nå også Teams til møter internt og med ansatte i Multiconsult og ti els også med eksterne kunder, sier Maurseth.

Han tror mange flere bedrifter kommer til å jobbe slik, også entreprenører.

– Jeg er spent på hvordan den unge generasjonen takler dette, men også optimistisk. Vi ser at det er krevende for dem som ikke er erfarne med hjemmekontor. For oss godt voksne er det en oppvåkning, blant annet når det gjelder vår evne til å bruke systemene. Vi tror likevel vi skal klare å holde produksjonen oppe. Det negative er at vi jo ønsker at team kommer sammen fysisk. Det er ikke like lett å bli buddies over nettet. Vi kommer alle til å lære av den situasjonen som har oppstått, sier Maurseth.

Selv er Maurseth i karantene og jobber hjemmefra etter å ha kommet tilbake fra en tur til Sveits.