Styret i EFF: Thor Olaf Askjer (Norsk eiendom) (f.v.), Knud Mohn (NKF), Gjermund Riise Brekke (Drammen eiendom) og Ketil Krogstad (NBBL). Foto: EFF

Byggkvalitetutvalget: - Tiltakshaverne mobiliserer seg

Byggkvalitetsutvalget foreslår å gi ansvaret tilbake til tiltakshaver. – Det vil innebære en fullstendig omlegging av dagens ansvarsplassering i plan- og bygningsloven, sier representanter for Forum for Norges eier- og forvalterorganisasjoner (EFF), som skal sørge for at eiernes perspektiv kommer fram i debatten.

– Ved den store ansvarsreformen i 1997 ble ansvar overfor bygningsmyndighetene fordelt på mange roller. Problemet som skulle løses var mange byggfeil og dårlig byggkvalitet. Bestilleren, bygningseieren, brukerne og samfunnet skulle beskyttes av strenge krav til de som utfører byggearbeid og som står nærmest til å forhindre at feil skjer. Men reformen satte eierne noe på sidelinjen. Og i praksis har ansvaret ofte falt tilbake på eieren i siste instans. Det kan absolutt stilles spørsmål til om dagens system fungerer etter intensjonen om god byggkvalitet, skriver forumets styre i en pressemelding.

EFF samler interessene til offentlige og private tiltakshaverne under en paraply. Styret i EFF har satt Byggkvalitetutvalgets rapport som hovedsak på forumets årsmøte 24. mars.

– Bør ansvaret føres tilbake til tiltakshaver? Og hvordan bør det skje? Bygninger og anlegg utgjør omtrent to tredjedeler av realkapitalen i Norge. Da er det naturlig å spørre om finansnæringen kan bidra mer for å sikre verdiene i norsk bygningsmasse. Spørsmålene er mange, vi vil ta de opp til diskusjon. Vi setter et eierpolitisk perspektiv på agendaen, selvsagt i god dialog med myndigheter, leverandører og finansnæringen. Vi ønsker myndighetskrav som samspiller og forsterker bygningseieres eget kvalitetsarbeid. Det er tross alt våre penger og bygg vi snakker om, sier styreleder Gjermund Riise Brekke i EFF.