John R. Moen. Foto: BAdigital

- Samfunnet vil spare milliarder med riktig prosjektmodell

John R. Moen i BAdigital ønsker å utfordre byggenæringen med en ny og mer strukturert prosjektmodell. Han kaller konseptet «Codex X12».

– Mange prosjekter gjennomføres med små marginer og høyt konfliktnivå. Det gjennomføres også mange prosjekter som ender opp med ikke-optimale bygg, med feil bygg eller i verst fall med bygg som ikke skulle vært bygd. Her taper samfunnet milliarder, fastslår Moen.

Han mener byggenæringen må styrke seg på dette området.

– Et viktig verktøy i dette arbeidet vil være en prosjektmodell som er styrende for gjennomføringen og kontrollerende for resultatet, sier Moen.

Ønsker en bevisstgjøring

John R. Moen har jobbet på de fleste sider innen byggenæringen, og beskriver seg selv som en strukturtenker.

– Utvikling av prosjektmodellen Codex X12 er basert på erfaringer fra en rekke byggeprosjekter, fra arbeid med store prosjekter for finans- og fagdepartementer (KVU, KS1, KS2, OFP), fra andre prosjektmodeller, fra Prince2, og i samarbeid med fagpersoner innen bransjen og akademia, ifølge Moen.

Han ønsker nå altså å få gjennomslag for en ny prosjektmodell.

– Ja, men jeg er like opptatt av diskusjonen og å få fokus på de mulighetene som en strukturert prosjektgjennomføring gir. Her er prosjektmodellen viktig, men helheten rundt modellen er like viktig. Her er det rom for en stor utvikling i forhold til dagens prosjektgjennomføring i næringen, sier han.

Moen peker på at Codex X12 tilfører et rammeverk og en helhet for en prosjektmodell.

– Jeg håper dette gir et grunnlag for diskusjoner og en utvikling i næringen. Jeg håper også at dette bringer inn nye tanker som tar utviklingen videre, sier Moen.

– En prosjektmodell er i sin enkleste form et faseinndelt prosjektforløp. Men det er også en struktur man kan bruke for å synliggjøre ansvaret mellom kontraktsparter, hvordan man tilfører kompetanse og ikke minst hvordan beslutninger tar form igjennom prosjektet. Det jeg vil frem til er at en god struktur tilfører nye perspektiver som igjen gir muligheter til utvikling. Jeg håper at Codex X12 skal tilføre nettopp dette, legger han til.

Han peker på at det er interessant og nødvendig å utfordre denne delen av næringen.

– Det som finnes i dag byr ikke på en god nok struktur for å optimalisere løsninger. Eksisterende prosjektmodeller er heller ikke gode nok for å få til en utvikling i bransjen. Når man ikke har et optimalt rammeverk man kan bruke, referere til eller være uenig i, mangler vi også grunnlaget til gode samspill og utvikling i bransjen, sier Moen.

– Viktig for hele bransjen
– Det som er interessant er når mange med mye kompetanse eller gode tanker er med og bidrar. Kompetanse har liten verdi om man bare sitter på den, fastslår Moen.

Han trekker frem at det også er viktig at sentrale aktører kommer på banen og bidrar til gode prosjekt- og samarbeidsmodeller.

– En god modell er viktig for de som skal bestille og få levert et riktig bygg. Den er også viktig for entreprenører som har behov for å styrke marginer og ikke minst oppnå et redusert konfliktnivå. Til syvende og sist er det viktig for hele næringen å få til modeller som legger til rette for en utvikling og den pågående digitaliseringen, understreker Moen.

– Prosjektmodellen vil i stor grad påvirke våre beslutninger og dermed også hvilke bygg vi bygger. En god modell vil derfor være viktig i utviklingen og gjennomføring av prosjekter. Det vil også være viktig for å utvikle bærekraftige løsninger. Å bygge riktige bygg og å optimalisere ressursbruken i gjennomføringen, vil være et av Norges største bærekraftstiltak, sier han.

Utover våren vil han presentere hvordan prosjektmodellen er tenkt bygd opp, blant annet gjennom innlegg på bygg.no.

– Jeg forventer at når helheten er på plass, vil det skape en sterk nysgjerrighet blant de som jobber med dette. Underveis vil både temaet «beslutninger» og «kontraktsformer» skape debatt, og flere vil se rollen sin i et nytt perspektiv, mener Moen, som oppfordrer alle til å debattere både Codex X12 og premisset.

– Trenger byggenæringen en ny prosjektmodell? spør han.