Prispress på småleilighetene - tester nye finansieringsmuligheter

Den norske boligmodellen om at det skal legges til rette for at flest mulig skal få mulighet til å eie sin egen bolig har vært en av grunnpilarene for fremveksten av det norske velferdssamfunnet. Prisutviklingen i de mest ettertraktede sentrumsområdene gjør at de ikke er enkelt for unge med en normal inntekt, uten å motta bistand fra andre, å komme inn og bli en del av dette eie-markedet. Men nå er det lansert ulike nye finansieringsmuligheter.

Det kan helt sikkert diskuteres om det er en menneskerett å eie sin egen bolig, men slik samfunnet vårt er bygget opp, er dette noe man oppfordrer til og innretter samfunnsmodellen vår etter. Det er et uttalt mål at det gir en trygghet i å eie stedet hvor man bor, og at dette er et viktig element for å sikre en finansiell uavhengighet. Men er det slik at de unge og nyutdannede som har den største utfordringen med å komme inn på boligmarkedet, absolutt må bo nærmest mulig sentrumskjernen?

Nettopp å bo så sentralt som mulig, for å kunne oppleve byens puls og kunne ta i bruk hva storbyens muligheter har å by på, er noe den oppvoksende slekt setter spesielt høyt, og i denne fasen av livet blir dette prioritert foran det meste annet. Og selv om mange skulle peke på at nettopp dette ikke burde ha avgjørende betydning for hvordan vi utvikler vår boligpolitikk og innretter ulike incentiver, er det et ufravikelig faktum at det i dag er en meget stor etterspørsel etter de minste objektene i sentrumsområdene, og da spesielt i hovedstaden. Og dette er en utvikling vi ikke ser ut til å kunne bremse.

Det er for tiden meget stor etterspørsel etter boliger rundt 3-3,5 millioner kroner i Oslo, med mye folk på visning, priser som går langt over prisantydning og vi ser også at flere objekter blir kuppet før visning. Det er selvsagt en konsekvens av en kombinasjon av for få leiligheter i denne størrelsen og prisklassen, og en utvikling der mange rett og slett ikke har mulighet til komme seg inn på markedet om man ikke ser på de billigste alternativene. Mange ender dermed opp med å betale mye for veldig lite. Kvadratmeterprisene på mange av minste objektene er nå skyhøye.

Det er bygget altfor får små leiligheter de senere årene. Leilighetsnormen medfører at det gjennom en lengre periode ikke har vært lov til å bygge nok av den størrelsen veldig mange nå etterspør - de mindre enhetene som folk som trenger en inngangsbillett til markedet faktisk har råd til. Nå er det ikke slik at man bør oppfordre til et frislipp der man kan bygge så mye smått som utbyggerne ønsker, men det kan absolutt være behov for å se på om man kan myke noe mer opp, uten at det går for mye utover mangfoldet i det som bygges ut.

Nå er også boligbyggere på banen med prosjekter der nye finansieringsformer lanseres, nettopp som skal åpne opp for at de som ikke har mulighet til å betale hele inngangsbilletten med det samme kan bli en del av markedet. Blant annet har OBOS kommet med konseptet OBOS Deleie. Tanken er at du kjøper minst halve leiligheten, og leier resten av OBOS. Ulike aktører har tidligere også lansert ulike modeller som skal gjøre det lettere å komme inn på markedet. Ikke alle har lyktes, men det er viktig at man prøver å finne frem til modeller som kan fungere og som kan være en god løsning, for alle parter. Fredensborg Bolig er også ute med sitt Leie til eie-konsept. Flere andre løsninger er helt sikkert også allerede lansert og vil komme.

Dette vil selvsagt kunne være et interessant alternativ for de som ikke har mulighet til å etablere seg i markedet på vanlig måte. Det vil gi flere en sjanse til å komme inn på markedet, og har man først kommet innenfor, viser all erfaring at mulighetene for å kunne forbli i markedet og kjøpe seg opp til nye og større boliger øker betraktelig. Vi tror dette vil være en god løsning for mange, og det er bra at aktørene kommer på banen med denne typen konsepter. Men her er det selvsagt viktig at man ser på hele regnestykket, også over tid, og studerer alle fordeler og ulemper. Man må se til at dette passer for den enkelte, og ikke risikerer å ende opp med en løsning som totalt sett er dyrere eller at man mister noen av fordelene med å eie hele boligen, blant annet gjennom verdiøkningen. For de fleste vil vi likevel tro at fordelene er større enn ulempene ved at de faktisk får mulighet til å bli en del av markedet, men her er det selvsagt viktig at man følger med og ser til at man over tid sikrer seg det man har krav på.

Nylig kom Eiendom Norge med tallene for februar 2020, og de viser en prisøkning. Ikke minst viser tallene at markedet i Oslo kan være på en oppadgående trend, og vi tror prisene for smålighetene kan gå en tid i møte med kraftig press om man ikke får bygget mer, og at dette skjer raskt.