Telia ruller ut 5G i Trondheim 1. april

Telia setter i gang med 5G-nett i Trondheim om under én måned og har planer om å bygge ut sitt nasjonale 5G-nett i løpet av 2023, i samarbeid med Ericsson.

Femte generasjons mobilnett vil bli mye raskere, langt per presist og vil kunne takle et høyere antall enheter enn 3G og 4G. Trondheim var Telenors første 5G-by, og nå sier Telias administrerende direktør i Norge, Stein-Erik Vellan til Adresseavisen at deres utrulling av 5G i Trondheim begynner 1. april.

– Da starter vi med å sette i stand basestasjonene til å være 5G, sier Vellan.

Telia hadde for øvrig Lillestrøm som startby, med utbyggingsstart 10. januar.

Telia vraket i oktober den kinesiske telegiganten Huawei og gjorde det kjent at de lar Ericsson få bygge ut sitt Telias 5G-nett i Norge.

– Vi skal bygge et nasjonalt 5G nett innen 2023. Det er ingen visjon, det er planen, sa sjef Abraham Foss i Telia Norge da.

Ifølge Teknologirådet besluttet regjeringen å bruke 150 millioner på å frigjøre aktuelle frekvenser for å fremskynde utrullingen av 5G. Teknologien skulle testes ut blant annet på Kongsberg, på Elverum og i Oslo. Telenor, Telia og ICE har planer om å lansere 5G i Norge i løpet av 2020. De nordiske ministrene har dessuten undertegnet en intensjonserklæring med mål om at Norden skal bli den første og mest integrerte 5G-regionen i verden.