En mann er dømt for datainnbrudd hos Statens vegvesen. Dommen falt i Bergen tingrett. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mann dømt for omfattende datainnbrudd hos Statens vegvesen

En mann i 30-årene er i Bergen tingrett dømt til 14 dagers betinget fengsel for datainnbrudd hos Statens vegvesen. Mannen sier han ville utvikle en app.

Den utenlandske mannen bosatt i Bergen er i tillegg til den betingende fengselsstraffen dømt til å gi fra seg to harddisker og en SSD-disk, skriver Bergens Tidende.

Tiltalte ønsket å utvikle en app som skulle gjøre det mulig å komme i kontakt med eier av en motorvogn uten at det ble utvekslet personopplysninger, ifølge dommen.

Mannen hentet ut informasjon om norske bileiere fra Vegvesenets nettsider, men dette gikk ut over hva Statens vegvesen mente å tilby av informasjon gjennom tjenesten. Derfor er han dømt for brudd på straffelovens paragraf 207 om innbrudd i datasystem.

Tiltalte forsto at det ikke var slik tjenesten skulle brukes, mener retten.

Men retten slår også fast at opplysningene han fikk ut, kunne han fått på lovlig vis gjennom en innsynsbegjæring.

Mannens forsvarer, advokat Alexander Gonzalo Sele, sier han og klienten vil gå gjennom dommen og vurdere om de skal anke.

– Vi mener dommen reiser prinsipielle spørsmål om hva som kan karakteriseres som et datainnbrudd. Han har hentet informasjon som lå offentlig tilgjengelig, og som man har kunnet finne også ved bruk av en vanlig telefonkatalog, sier Sele og poengterer at klienten ikke fikk ut personsensitiv informasjon.