Nå må det mobiliseres!

Det er nå kun få dager til årets viktigste valg skal gjennomføres av mange tusen unge skoleelever rundt om i landet.

Hvilken studieretning de som er i ferd med å gå over fra ungdomsskolen til den videregående skolen gjør i perioden frem til søknadsfristen 1. mars vil ha avgjørende betydning for rekrutteringen til byggenæringen, og vil dermed også påvirke hele næringens videre utvikling.

Det er selvsagt godt kjent hvor store utfordringer det er å sikre tilstrekkelig med kvalifisert arbeidskraft inn til den norske byggenæringen internt blant de som er en del av bygg, anlegg og eiendom. Men det finnes mange der ute som ikke vet hvilken kapasitet som faktisk trengs for å bygge opp næringen til å kunne ta hånd om fremtidens oppgaver. Enda mindre vet mange dessverre om hvilke store muligheter som finnes for de som velger å ta en utdanning inn mot byggenæringens mange ulike bransjer og fagretninger.

I fjor søkte det seg 4.188 personer inn til Vg1 på bygg- og anleggsteknikk. Det er for få. Vi trenger langt flere. Håpet er derfor at stadig flere får med seg hvilke muligheter som ligger og venter på de unge som ser mot bygg og anlegg, og da faktisk velger å søke seg hit. Man vil få en interessant skolegang, med et stadig sterkere fokus rundt det praktiske, man har gode muligheter for videreutdanning i mange ulike retninger for de som ønsker det, man vi få innpass i et stabilt arbeidsmarked som skriker etter kvalifiserte arbeidere, man vil få en spennende og variert hverdag og ikke minst vi man få mulighet til tidlig å kunne sikre seg en god lønn og fordelene dette bærer med seg.

Det er også verdt å merke seg at byggenæringen er meget dyktig til å legge til rette for landets lærlinger. Det ble nylig kjent at det i Norge i 2019 var flest nye lærlinger i bygg- og anleggsteknikk, hvor 86 prosent av søkerne fikk læreplass. Det er også slik at stadig flere består fag- og svenneprøven.

Samtidig er det viktig å huske på at landets byggenæring har vært og er inne i en rivende utvikling. En byggeplass i dag er ikke som den var for bare 10-15 år siden. Den teknologiske utviklingen går rakt og moderne hjelpemidler blir stadig mer vanlig. Ikke minst har digitaliseringens muligheter blitt tatt i bruk av en rekke selskaper, noe som gjør at det nå trengs ny kompetanse samtidig som man får en spennende hverdag som nok vil skille seg mye fra hvilken oppfatning man har om næringens daglige oppgaver. Det betyr at det for eksempel er behov for mange med god digital kompetanse, for eksempel også de som har brukt tid på gaming. Nå er ikke dette den typen kompetanse det trengs aller mest av, men illustrerer på en god måte bredden man trenger for at alle hjulene i byggenæringen skal gå rundt og virke sammen på en god måte. Variasjonen i næringen er enorm.

Det er også verdt å ta med seg at byggenæringen er blitt et langt tryggere sted å arbeide enn tidligere. Antall skader har gått kraftig ned, og det har aldri vært så mye fokus på HMS-arbeidet som nå.

For ungdommen selv, men også foreldrene som har stor påvirkningskraft på barnas videre utdanning, er et viktig å huske på at byggenæringen er en evighetsnæring. Den teknologiske utviklingen kan gå så raskt den bare ønsker, men det vil alltid være behov for å bygge og skape, og dette trengs det folk til å både styre og gjennomføre. Oppgavene vil kanskje endre seg, men ikke behovet for folk som skal forme, bestemme og lede prosessene.

Det er nå avgjørende at alle som er en del av byggenæringen virkelig mobiliserer og bruker alle sjanser som byr seg til å fortelle om alle fordelene, mulighetene og de spennende oppgavene som ligger i næringen, og ikke minst peker på hvor mange fantastiske mennesker som er med på å realisere alle bygg og infrastruktur vi har rundt oss. Vi trenger flere til å bygge landet, og det må hele landet få høre om.

Og ikke minst - vi må få flere kvinner til å se på byggenæringens muligheter. Klarer vi ikke å rekruttere fra mer enn halvparten at landets innbyggere er vi selvsagt sjanseløse i rekrutteringsarbeidet.