Optimera bygger nytt lager på Vestby til 500 millioner

Optimera sitt nye automatiserte sentrallageret på Vestby, med en prislapp på 500 millioner, vil mer enn doble dagens kapasitet.

– Vi vokser stadig, og må rigge oss for videre vekst og økt digitalisering, sier Endre Fløystad, konstituert administrerende direktør i Optimera, i en melding til Byggeindustrien.

Optimera har vurdert over 20 alternative lokasjoner. Prosjektet omhandler en totalpakke på tomt og nybygg, og valget falt på Vestby Syd og Anthon B Nilsen Eiendom AS.

Det nye automatiserte sentrallageret, som blir på hele 23.000 kvadratmeter, vil betjene både Optimera og datterselskapet Flisekompaniet.

Rigges for fremtiden
-Effektiv logistikk-håndtering er kjernevirksomhet i Optimera. Selskapet har forsyningsanlegg og byggevarehus over hele landet som skal sikre at kunder får varene de trenger, når de trenger dem. Nå skal denne delen av virksomheten videreutvikles for fremtiden, skriver selskapet.

– Vi har kommet til et punkt hvor den totale kapasiteten vår hindrer fremtidig vekst. Et nytt sentrallager er derfor avgjørende for å dekke økende etterspørsel, og som en landsdekkende kjede må vi også levere varer kostnadseffektivt over hele Norge, sier Fløystad.

– Det nye sentrallageret gjør også at vi kan avlaste distribusjonssenteret vårt i Oslo. Ved å flytte importerte plateprodukter, som kryssfinér og OSB fra Oslo til Vestby, frigjør vi kapasitet som vil komme alle våre kunder på Østlandet til gode, fortsetter han.

Dobler kapasiteten
Prosjektet har et totalbudsjett på 500 millioner, og inkluderer en investering på 100 millioner i automatiske lagrings- og plukksystemer.

– Selv om fotavtrykket er på 23.000 kvadratmeter, får vi lagringskapasitet som tilsvarer 35.000 kvadratmeter. Forklaringen her ligger i takhøyden og installasjon av automatiske lager- og plukksystemer. Paller lagres i en såkalt HBW-installasjon, mens småvarer lagres i en Miniload bestående av 30.000 kasser. Dette gir oss betydelig økt effektivitet i plukkprosessen, sier Fløystad.

Det nye sentrallageret kan også økes ytterligere 8.000 kvadratmeter ved behov.

– Det er betryggende å vite at vi kan ekspandere, men det skal ikke være noe hvilepute. Vi skal hele tiden sørge for at varebeholdning og plass utnyttes så effektivt som mulig, sier han.

Steg for steg
Planleggingen av det nye sentrallageret har allerede pågått i over et år. Etter planen er oppstart for selve byggingen i første halvdel av 2020, og bygget skal stå klart før jul i 2021. I løpet av vinteren 2022 vil anlegget være i full drift.

– Prosessen fra de første planene ble lagt og frem til nå har vært omfattende og spennende. Vi er veldig tilfreds med løsningene som Anthon B Nilsen har lagt frem for oss. Nå blir det spennende å jobbe videre med dette, fra første spadetak til ferdig bygg er i full drift, avslutter Fløystad.