Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Fortsatt nedgang i igangsetting av nye boliger

Salget av nye boliger holder seg stabilt, men igangsettingen er fortsatt svak sammenlignet med tidligere år, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

– Samlet for perioden i januar til november er det solgt fem prosent færre boliger enn i samme periode i 2018. I samme periode er det igangsatt 12 prosent færre boliger enn i 2018. De siste ti årene har vi bare hatt ett år, som var 2013, med svakere igangsettingstall for perioden januar til november, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

– Trenden burde snu

Ser man nærmere på de ulike boligtypene er salget av eneboliger for perioden januar til november ned 15 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i 2018.

– Salget av småhus og leiligheter i tilsvarende periode ligger henholdsvis sju prosent under og en prosent over 2018, sier han.

Bjørn Magnor Birkeland i Prognosesenteret sier salgsutviklingen har hatt en negativ trend i to år.

– Det er ingen dramatisk utvikling, men det er en trend som burde snu. Det er ingenting som tilsier at den ikke skal gjøre det. Vi har en forventning om at vi skal ligge på et nivå med vel 30.000 enheter neste år, men da må vi opp på et bedre igangsettingsnivå, sier han til Byggeindustrien.

– Bekymret for eneboligmarkedet

Igangsettingen hittil i år er ned 17 prosent for leiligheter sammenlignet med 2018, mens småhus og eneboliger ligger henholdsvis seks prosent og åtte prosent under, ifølge de nye tallene fra Boligprodusentene.

– Jeg er bekymret for eneboligmarkedet. Det bygges stadig færre eneboliger og det kan spesielt få konsekvenser i distriktene. Det blir mindre attraktivt å flytte til diskriktene når det blir færre muligheter for å flytte inn i ny bolig, sier Jæger til Byggeindustrien.

Han påpeker at det igjen skape et større press på boligmarkedet i Oslo og omegn, hvor det nå er lav igangsetting av nye boliger.

– Jeg er bekymret over utviklingen i Oslo også. Det går på reguleringstakt. Jeg synes det var en mer aktiv boligregulering under Raymond Johansens første byråd. Nå er den falt tilbake til samme nivå som under Røsland-byrådet. Det må gjøres noe med, sier han.

Salget og igangsetting av fritidsboliger holder seg stabilt. Hittil i år er salget ned seks prosent, mens igangsettingen så langt i år ligger 2 prosent under fjoråret.