Illustrasjonsfoto.

Skanska anklages for kartellvirksomhet i Brasil

Mandag stevnet brasilianske myndigheter 15 selskaper som anklages for å ha vært del av et kartell i årene mellom 1998 og 2014. Ifølge svensk avis risikerer Skanska og flere andre entreprenører store bøter.

I søksmålet beskyldes Skanska for å ha tatt overpris i forbindelse med byggingen av et petrokjemisk anlegg i Rio de Janeiro for det skandalebefengte statlige selskapet Petrobas.

Ifølge aktor tilsvarte betalingen som Skanska mottok 2,7 milliarder svenske kroner i dagens pengeverdi, melder den svenske næringslivsavisen Dagens Industri (DI).

– Det har forårsaket skade på Petrobras verdt 293,8 millioner real (717 millioner svenske kroner), hevder aktor i begjæringen, skriver DI.

Avisen skriver videre at de 15 selskapene, ifølge stevningen, skal ha tatt ut overpris tilsvarende 43 milliarder kroner fra det statlige oljeselskapet.

Pressesjef i Skanska i Sverige, Jakob Birkeland. Foto: Skanska.se

Skanskas pressesjef i Sverige, Jacob Birkeland, skriver i en e-post til Byggeindustrien at opplysningene som kommer frem i saken til Dagens Industri ikke inneholder noe nytt.

Han viser til en uttalelse som Skanska har lagt ut på sine nettsider.

Der skriver selskapet følgende:

– Som tidligere meldt har brasilianske myndigheter inkludert Skanska Brasil i den pågående granskningen rundt Petrobras. Den brasilianske regjeringen har gitt beskjed om at Skanska Brasil i to år skal utelukkes fra å gi anbud på statlige prosjekter i Brasil på grunn av innblanding i påståtte uregelmessigheter, skriver selskapet på sine nettsider.

De legger til at Skanska ikke lenger har virksomhet i Brasil.

– I juli 2014 bestemte Skanska seg for at virksomheten i Latin-Amerika skulle avvikles. Siden 3. mars 2016 har Skanska ikke hatt noen virksomhet i Latin-Amerika.