Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Beboere vant søksmål mot utbygger i Troms

En utbygger er dømt til å utbedre en firemannsbolig i Lenvik kommune i Troms og betale erstatning til beboerne, i tillegg til å betale saksomkostninger.

Det skriver bladet Nordlys i en artikkel.

Saken strekker seg tilbake til 2010-2012, da en utbygger førte opp en seksjonert firemannsbolig på Finnsnes i Lenvik kommune. I 2013 oppdaget beboerne sprekker i grunnmuren. Sprekkene ble utbedret, men i 2018 dukket de opp igjen. Beboerne reklamerte til utbygger, men reklamasjonen ble avvist. Dermed endte det i rettssak i Senja tingrett i slutten av august.

Her anførte saksøkerne at skadene på bygget skyldes mangelfull prosjektering fra utbygger. I første omgang krevde de at skadene ble rettet, subsidiært prisavslag på inntil 1,4 millioner kroner.

Saksøkte har på sin side hevdet at kravene til faglig arbeid er oppfylte. Dersom det har oppstått skade i ettertid, kan ikke utbygger lastes for det. De mener at feilene som har oppstått, er forårsaket av en annen entreprenørs arbeid på eiendommen.

Retten mener imidlertid at grunnarbeidet avviker fra anbefalinger og bransjenormer på flere punkter:

«Det pekes på manglende prosjektering og utilstrekkelige vurderinger i forhold til overvannsproblematikk, masser som enten har vært eller har blitt telefarlige, samt manglende isolasjon. Det foreligger ikke holdepunkter for at utførelsen fulgte andre preaksepterte løsninger. Saksøkte har ikke utført arbeid på faglig godt vis», heter det i dommen fra Senja tingrett.

Konklusjonen er dermed at utbygger dømmes til å utbedre feilene på firemannsboligen for egen regning. I tillegg må de betale 179.531 kroner i erstatning til beboerne, samt dekke saksomkostningene deres på 610.518 kroner, skriver Nordlys.