SAMLER BRANSJEN: – En æra er over nå som vi flytter entreprisejuridisk seminar fra Holmsbu til Larvik, men vi har store forventninger til at videreføreingen skal bli bra, sier styreleder Øystein Seljeflot i Entrepriseforeningen - her avbildet under Arendalsuka. Foto: Svanhild Blakstad

Flytter fra Holmsbu til Larvik: Duket for årets entreprisejuridiske seminar

Det måtte en konkurs til før det tradisjonsrike Holmsbuseminaret skulle flytte på seg. Nå samles entreprisemiljøet ved Farris Bad i Larvik – med rekordstor deltakelse.

– Hvert år har vi evaluert og diskutert om vi skulle flytte Holmsbu-seminaret på grunn av den store interessen og lange ventelisten, men i år løste det seg selv da hotellet gikk konkurs i februar, sier styreleder Øystein Seljeflot i Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett.

Foreningen arrangerer hvert år det populære entrepriserjuridiske seminaret, som siden 2003 har gått av stabelen på Holmsbu Spa & Resort i den idylliske hurumbygda.

– Mye av identiteten til seminaret har ligget i Holmsbu, men nå satser vi på at Farris Bad i Larvik skal bli et fullgodt alternativ – ja, kanskje enda bedre ettersom vi både får økt kapasiteten og disponert hele hotellet, sier Seljeflot.

På årets seminar deltar 250 deltakere fra hele byggenæringen, og fortsatt er treffet så ettertraktet at det er ventelister. Det er satt et tak på maks seks deltakere fra hver bedrift.

Seminaret er blitt en viktig møteplass for hele byggebransjen og samler utover advokatfirmaene både byggherrer, entreprenører, rådgivere/konsulenter og folk fra bransjeorganisasjonene.

Plunder og heft-dommen

Som vanlig har arrangøren lagt listen høyt når det gjelder faglig nivå og spennende temaer på dagsorden. I år er Seljeflot og arrangøren ekstra fornøyd med at de kan skilte med to høyaktuelle høyesterettsdommer på programmet.

– Det er to spennende HR-dommer vi skal behandle, og vi starter begge seminardagene med domsgjennomgang. Dette er en programpost som alltid slår godt an og som scorer høyt på evalueringen i ettertid. Prosessfullmektigene fra begge parter legger frem saken, og med paneldebatt og spørsmål fra salen skaper dette stort engasjement og interaksjon blant deltakerne, sier Seljeflot.

Den første dagen presenteres den mye omtalte plunder og heft-dommen, som gjelder sak mellom HAB Construction og Oppland fylkeskommune. Den reiser prinsipielle spørsmål rundt krav til bevis for årsakssammenheng for forsinkelser eller ineffektiv drift som følge av byggherres forhold, og krav til årsakssammenheng mellom disse forholdene og entreprenørens kostnader.

– Vi ser frem til å få en ordentlig diskusjon på hva denne dommen innebærer, og ikke minst hvordan bransjen må innrette seg for å møte kravene Høyesterett oppstiller for å få medhold i den type krav og kostnader vi snakker om her, sier Seljeflot.

Den andre dommen er Høyesteretts avgjørelse av 27.11.2018 om direktekrav på ulovfestet grunnlag. Her skal advokat Line Wefald fra Grette og advokat Jardar Aas fra Gjensidige Forsikring presentere partenes syn og gjeldende rett etter Høyesteretts avgjørelse.

Professor dr. juris Lasse Simonsen skal snakke om endringer av entreprenørens ytelser ved bygging av ny bolig.

– Han er aktuell med et nytt stort verk om bustadoppføringslova som vil få betydning også utenom lovens virkeområde. Dette ser vi frem til å få presentert i Larvik, sier Seljeflot.

Brudd på anskaffelsesregelverket

Ellers skal Oda Hellenes Ekre og Morten Goller i Wiersholm snakke om Erstatning for brudd på anskaffelsesregelverket i bygg- og anleggsanskaffelser. Bakteppet er blant annet saken mellom Skanska og Bane NOR hvor Bane NOR i rettskraftig dom fra Borgarting lagmannsrett ble dømt til å betale Skanska 273 millioner kroner for å ha brutt anskaffelsesreglementet da de tildelte italienske Condotte Oslo S-kontrakten på Follobane-prosjektet.

Aron Solheim og Asbjørn Dølvik i Glittertind skal ta for seg skjæringspunktet mellom hoppeplikten og øvrige regelsett i NS-kontraktene.

Entreprisejuridisk seminar

Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett arrangerer seminaret, som har blitt arrangert hvert årsiden 2003. Det har etablert seg som en av de viktigste møteplassene for jurister og andre som driver med entrepriserett i Norge. I år arrangeres seminaret 5.-6. september ved Farris Bad i Larvik.

Norsk forening for Bygge- og Entrepriserett

Entrepriseforeningen ble stiftet i 1984. Det er en uavhengig organisasjon med formål å fremme interessen og kjennskapet til norsk og internasjonal bygge- og entrepriserett og sammenhengende rettsspørsmål. Foreningen har både gruppemedlemmer og enkeltmedlemmer.

Jan Einar Barbo i BAHR skal snakke om utenlandske aktører i norsk bygg- og anleggsnæring og rettslige implikasjoner, mens Svein Sulland og Sindre Larsen i Selmer skal ta for seg bruken av alminnelige erstatningsregler utenfor kontrakt i forholdet mellom byggherre og entreprenør.

Avslutningsvis skal Nicolai R. Nielsen i Kluge Advokatfirma snakke om uklarhet i kontraktsdokumentene og hvor vi nå står etter flere høyesterettsdommer som begynner å bli noen år gamle.

– Vi har i flere år hatt byforsker Erling Dokk Holm på ønskelisten, og vi ser frem til at han holder årets perspektivforedrag om byutvikling, sier Seljeflot.

Foreningen fyller 35 år

I år fyller Entrepriseforeningen 35 år, og Seljeflot forteller at det skal markeres med en bokutgivelse rundt årsskiftet. For ti år siden ble boken «På rett grunn» gitt ut av foreningen, og nå er det duket for oppfølgeren med arbeidstittel «På rett grunn 2», som skal inneholde en rekke entreprisejuridiske artikler. På grunn av bokprosjektet har foreningen hatt veldig god tilgang på temaer til årets seminar.

Sikre kontinuitet

Arrangøren har vært opptatt av kontinuitet for å videreføre suksessoppskriften fra tidligere år.

– Det var EBA og Entrepriseforeningen som startet seminaret for 15 år siden, og vi har med oss initiativtakerne fra den gang. Til og med tidligere langrennsløper og verdensmesdter Jens Arne Svartedal, som i en årrekke har kjørt en treningsøkt for oss på første seminardag, får vi med oss til Larvik, sier Seljeflot.

Han forteller at det har vært avgjørende for styret å videreføre suksessoppskriften fra Holmsbu i valg av nytt sted for seminaret.

– Faglig sett er det årets høydepunkt for entreprisemiljøet, men i tillegg er det sosiale og rammen rundt veldig viktig. Vi kunne umulig flytte dette seminaret til et hotell i Oslo sentrum, da ville hele Holmsbu-resepten blitt ødelagt, sier han.

– Hvilke forventninger har du til årets seminar?

– Jeg må innrømme at jeg er veldig spent, siden vi skal flytte seminaret til Larvik etter 15 år i Holmsbu. Allerede i år får vi en kapasitetsøkning fra 210 til 250 deltakere, og hvis dette fungerer vil vi kunne øke til opp mot 300 deltakere som et absolutt tak, avslutter han.