Viktig - men tøff målsetting fra regjeringen

Altfor få ønsker eller klarer å fullføre den videregående skolen i Norge. Dette gjelder ikke minst yrkesfagene - noe som gjør at rekruteringen, blant annet inn mot byggenæringen, blir altfor lav. Nå har statsministeren kommet med en lovnad som krever at de må følge opp med konkrete tiltak.

Det er tydelig at valgkampen nå for alvor begynner å komme i gang rundt om i landet. En rekke forslag og mål lanseres - noe av dem viktige - andre ikke så essensielle for landets videre utvikling. Å sikre rekrutteringen til morgendagens arbeidsliv hører definitivt til de mer viktige sakene som diskuteres. Vi trenger flere ledere, arbeidere, personer med lang og kortere utdanning – akademikere og praktikere. I byggenæringen trenger vi mer av alt – men de siste årene har man ikke minst merket at det utdannes for få fagarbeidere – arbeidskraft byggenæringen sårt trenger.

Nå har stamsiter Erna Solberg og Høyre kommet med en relativ tøff lovnad. De sier at 5.000 flere elever enn i dag skal klare å bestå videregående skole årlig innen 2025. Dette skal bli et av Høyres aller viktigste saker inn mot valget senere i høst. Dette blir selvsagt ingen enkel oppgave å løse. Det har i år søkt seg cirka 190.000 personer til den videregående opplæringen i Norge. Tradisjonelt vil 25 prosent av disse falle fra underveis. Dette er selvsagt altfor mange, noe som gir flere problemer. For den enkelte kan det bli tøft å klare å få seg en videre utdanning eller jobb – noe som kan føre til en rekke utfordringer. For samfunnet står man i fare for å gå glipp av nødvending arbeidskraft og kompetanse – samt at det kan føre til utgifter om man ikke kommer seg videre.

Enkelte vil peke på at dette blir en for ambisiøs oppgave – og det kan godt være. Men det er å håpe at samfunnet klarer, enten med eller uten Høyre med hendene på rattet, å nå et slikt mål. Vi vil tro det er få som er uenige i at dette er et viktig mål og noe som helt klart bør prioriteres – men de ulike partiene vil nok ha ulike tilnærminger for å nå et slikt mål. Og skal man klare å nærme seg å et slikt mål – må forslagene følges opp med bevilgninger og konkrete handlinger.

Dette er ikke noe som vil komme av seg selv. Dette vil koste – og i politikken handler mye om prioriteringer – og en slik oppgave vil måtte kunne gå på bekostning av andre gode formål. Men skulle man klare å komme langt i å nå et slikt mål – vil det selvsagt være betydelig samfunnsgevinster å hente. En ting er at statistikken på de som ut dropper vil falle – som er lett å måle – men dette vil også gi gevinster som på kort sikt ikke vil være så lette å talfeste. Men noe frem i tid er det selvsagt store gevinster å hente for den enkelte, for selskaper og arbeidsgivere som trenger denne kunnskapen – og for hele samfunnsregnskapet. Vi håper derfor dette er et mål hele bredden i norsk politikk vil ta til seg. Norge trenger at flere fullfører den videregående skolen.