Magne Lilleland-Olsen i Metier OEC.

Stor deltakelse på frokostseminar om kostnadsestimering

Rundt 90 personer deltok onsdag på et frokostmøte i regi av Metier OEC om å sette riktig kalkyle i byggeprosjekter.

Arrangementet fant sted i Metier OECs lokaler i Hovfaret 10 på Skøyen.

Direktør Magne Lilleland-Olsen i Metier OEC la blant annet vekt på at kostnadsestimering må være en integrert del av arbeidsprosessen fra prosjektet startes.

- Det må bygges en prosjektkultur som tar dette på alvor, uttalte Lilleland-Olsen.

I henhold til veileder for Verdistyrt prosjektutvikling ble det pekt på å benytte benchmarking aktivt og sørge for å ha en prosjektnedbrytingsstruktur som blant annet bidrar til å definere prosjektets scope og gi et mer komplett estimat.

Man kom blant annet inn på disse punktene:
* gjennomfør repeterende kostnadsestimater
* etabler kutt- og plussliste.
* start arbeidet med levetidskostnader også fra oppstart av prosjektet
* følg standard metode
* sørg for å dokumentere kalkyleprosessen.

(Klikk for større versjon)

Olle Ruden, seniorrådgiver, styreleder og medeier i Bygganalyse as understreket viktigheten av å bruke mer standardisert terminologi.

- Ha orden på arealene, og sikre i hvert fall å ha kontroll på bruttoarealet. Dokumenter godt hvordan kalkylearbeidet gjennomføres og ikke minst resultatene og forutsetningene som disse bygget på. Bruk også standardiserte verktøy, og ikke «personlige regneark», uttalte han.

Ruden la også stor vekt på å sikre kalkyleteam med relevant erfaring, og integrerte kalkylearbeidet og resten av prosjektprosessen på en god måte.

- Særdeles viktig er det å gjøre dette i tidlig fase av prosjektet, der prosjektet lett kan påvirkes uten at det følger store endringskostnader.

Lars Stenberg Berg, Senior Manager i Metier OEC delte erfaringer fra Tønsbergprosjektet. Han la blant annet vekt på at man ikke må gå langt i prosjekteringen før du har kontroll på kostnadene.

- Bygg Duplo først, deretter Lego. Og sikre at du har kontroll på Duploen før du skifter til Lego. Åpenhet og involvering om kostnadsestimat blant alle parter i prosjektet er også viktig. Gjennom dette kan man «få alle i samme båt», slik at kreftene brukes på å løse felles mål – riktig prosjekt, godt gjennomført.

(Klikk for større versjon)