THE URBAN VILLAGE TEAM. OBOS Nye Hjem AS, LPO architects, SLA, Bollinger+Grohmann, Veidekke Entreprenør ASRECIPE FOR FUTURE LIVING. Ineo Eiendom AS, Mad arkitekter, Landskap+ AS, Asplan Viak AS, Vill Energi AS, Léva Urban Design AS, Resirqel AS, Mad Communication AS, Deichman Bibliotek Stovner.REINVENTING THE VILLAGE: Norske Helsehus AS, White Arkitekter AB, COWI AS, OSLO INTERNATIONAL HUB, Sopra Steria AS, IOTA Foundation, NORANERGY AS, SINTEF AS, Helseforetaket Incita ASCONTROL GREEN GROUP. Control AS og Kaden+Lager GmbH

Konkurrerer om å skape gjenbrukslandsby

Stavangerfirmaet Ineo Eiendom med sitt prosjekteringsteam er en av fire finalister i tomtekonkurransen «Reinventing Cities» på Stovner og Furuset i Oslo.

Gjennom «Reinventing Cities»-prosjektet på Stovner i Oslo vil de bygge 16.000 kvadratmeter med boliger og næringslokaler av «søppel».

De er nå i finaleheatet av konkurransen som blir avgjort mot slutten av mai. Konkurransen arrangeres av C40 (Cities Climate Leadership Group), hvor tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg er styreleder.

Oslo er en av 15 storbyer verden over som deltar, hvor 39 tomter verden over skal utvikles innovativt og vise fremtidens klima- og miljøløsninger. Oslo kommune deltar med to eiendommer, en på Stovner og en på Furuset, skriver Stavanger Aftenblad.

Trapper fra regjeringskvartalet

Totalt skal 150 leiligheter bygges, og planene til Ineo Eiendom er noe som aldri har blitt gjort i Norge tidligere. Vinduer, hulldekker og store elementer fra gamle bygg skal brukes på nytt. Blant annet skal de bruke de gamle trappene som sto i regjeringskvartalet. Ineo Eiendom er ikke mer enn fem ansatte, men har vært involvert i flere store boligprosjekter i distriktet de siste årene.

Vil utfordre

På tross av at fasadene på byggen skal bygges av gjenbruksmaterialer, vil det være nytt innvendig. Hvor stor andel gjenbruk de klarer, er enda ikke klart.

– Alt dette er mulig å få til, men spørsmålet er om vi får lov. Vi må følge Tek17 og Norsk Standard. Vi skal gjøre så mye som mulig, og utfordre Norges lover på hvor mye som kan gjenbrukes, sier prosjektutvikler Vetle Bringsjord til avisen.

I Stavanger skal klimagassene ned med 80 prosent inne 2030. Ineo Eiendom mener at de med byggeprosjektet i Oslo kan ta ned klimagassutslippene med 90 prosent i motsetning til et tradisjonelt bygg. Her skal det også være næringsvirksomhet, og de har avtale med Røde Kors «Nettverk etter soning», og skal opprette en gründer-hub på bakkeplan hvor gründere innen fornybar energi skal få gratis kontorer.