Marianne W. Røiseland.

Næringslivet trenger sterke, tydelige organisasjoner

I Frankrike ikler frustrerte arbeidsledige seg gule vester og marsjerer i gatene. I USA surfer en president på misnøye og arbeidsledighet. I det globale arbeidslivet mangler vi samhold.

Marianne W. Røiseland

Administrerende direktør
Rørentreprenørene Norge

Det er mye som er vevd inn misnøyen som kommer til uttrykk på ulikt vis, men globalisering og endrede arbeidsbetingelser har sterke farger i veven. I Norge har vi lang tradisjon for et tre-parts-samarbeid. Det gjelder å videreutvikle det.

Når Byggmesterforbundet vil begrense BNL til kun å jobbe med tariff og lønn, er det et skritt i feil retning. Heller enn å svekke BNL bør bransjeforeningen bidra til å styrke organisasjonen. Samtidig må BNL bidra til sterke bransjeforeninger. Godt samarbeid kjennetegnes ved at begge parter styrkes.

I vår bransje konkurreres det hver eneste dag, om hvert eneste oppdrag. Konkurrentene kommer ikke bare fra 28 land i EØS-området, de kommer i økende grad fra Kina og andre lavkostland.

Med flere konkurrenter er det om å gjøre at alle starter på samme startstrek. De samme kravene til arbeidskontrakter, HMS, dokumentasjon, skatt og avgifter må gjelde. Med ulike krav vokser misnøyen.

Siden vi byttet klippfisk mot portvin med Portugal for hundre år siden, har handel og økonomisk samarbeid vært viktig. Med EØS-avtalen fikk vi et arbeidsmarked integrert med Europa. For håndverkbransjen ble det knallhard konkurranse nesten over natten – og konkurransevilkårene var langt fra like. Noen regler har bransjen sammen fått på plass, men vi er ikke i mål, og på noen områder er vi uenige. Dessverre er det for ofte konkurrenter starter fra ulik startstrek.

Verden kommer til å fortsette og krympe, og konkurransen blir bare hardere. Digitalisering og kunstig intelligens er et faktum. Så må vi også fikse verden og løse problemene global oppvarming har skapt. Bransjen har mange utfordringer som er felles. Gode samarbeidsformer og felles innsats kan gi næringen og medlemsbedriftene vår bedre løsninger.

Byggmesterforbundet og Rørentreprenørene Norge er enig om utfordringene knyttet til digitalisering, globalisering, og også rekruttering og opplæring. Vi har mange felles utfordringer og synspunkter. Men vi i Rørentreprenørene Norge tror svaret på mye av det vi står overfor er et kraftfullt og tydelig BNL, som er satt sammen av sterke bransjeorganisasjoner, slik også Heidi Finstad i Treindustrien tar tilorde for på Bygg.no. Vi ønsker ikke et svakere BNL.

Mye handler om å finne bedre samarbeidsmåter. Der har hele BNL-fellesskapet et ansvar. Bransjen vår trenger det.