Fylla kan ikke få skylda

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Folkehelseinstituttet finner rundt halvparten av de spurte i undersøkelsen tilknyttet byggenæringen det helt ok at kollegaer møter fyllesyke på jobb - selv om det både kan påvirke effektiviteten, kvaliteten på arbeidet som utføres og ikke minst for sikkerheten.

Det høres ikke spesielt tillitvekkende ut. Det var ikke uventet at enkelte synes det er ok å møte fyllesyk på jobb – men at rundt halvparten synes dette er ok var langt i overkant av man kunne forvente eller håpe på. I mange av de ulike yrkene innen byggenæringen er det å være nettopp årvåken, klar og ha alle sanser 100 prosent påskrudd helt avgjørende for å kunne arbeide trygt og sikkert. Det foregår hver eneste dag på alle landets byggeplasser operasjoner som innebærer visse elementer av risiko. Det legges ned store ressurser i at deres oppgaver skal gjøres så trygge som mulig. Om du har kollegaer på jobb som ikke er 100 prosent til stede kan dette selvsagt få alvorlige konsekvenser, både for dem det gjelder, men ikke minst også for kollegaene rundt den som ikke har sin beste dag på jobben.

I hvor stor grad dette er et risikoelement ute på byggeplassene er ikke godt å si, men at det forekommer situasjoner der hva man gjorde dagen og kvelden i forveien med tanke på alkoholinntak vil spille inn, er nokså sikkert. Det er tidligere gjennomført undersøkelser på i hvor stor grad alkohol faktisk er et faremoment på landets byggeplasser. Selv om utviklingen synes å gå i riktig retning – finnes det fortsatt for mange eksempler der jobb og alkohol går sammen på en måte som slett ikke er bra. Slik er det i alle bransjer og yrker – så også i byggenæringen. Forskjellen i forhold til mange andre yrker er likevel den store risikoen dette vil innebære på en byggeplass med store maskiner, tunge løft og mange potensielt risikable operasjoner i sving samtidig. Dessuten er det ofte mye folk på en byggeplass, så konsekvensene blir større enn i mange andre yrker.

Det å ha en kollega som ikke er 100 prosent klar, går selvsagt også ut over effektiviteten på byggeplassen. Mange steder jobber man etter en akkord – og derfor er det også litt overraskende at så mange kolleger synes det er ok å komme fyllesyk på jobb. Det vil åpenbart kunne påvirke fremdriften for laget og hva som skal skje den aktuelle dagen.

Det synes som om det dermed er et godt stykke arbeid å gjøre med holdninger rundt hva som faktisk er ok i forhold til i hvilken form man skal ta med seg på jobb. Byggenæringen står ikke alene med synspunktene som kommer frem i denne undersøkelsen, den får godt følge av media, reklame og forskning.

Rus på arbeidsplassen er en kjent problemstilling, som slår inn både på korttids- og langtidssykefraværet – i tillegg til farlige episoder som kan oppstå på de ulike arbeidsplassene og byggeplassene i næringen. Her har selvsagt lederne i de ulike selskapene og de ansvarlige på byggeplassene et særlig ansvar å se til at hverken alkohol eller narkotika forekommer på deres ansvarsområde. Man kan rett og slett ikke godta at fylla får skylda for verken dårlig effektivitet, manglende sikkerhetsoppfølgning eller at rus skaper farlige og i verste fall fatale sitasjoner.