Kværnerdammen

Med Kværnerdammen har AF Gruppen for alvor befestet sin posisjon som utbygger i den nye Oslobydelen Kværnerbyen.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Bolig nybygg

Bruttoareal: 13.055 kvadratmeter

Byggherre: OBOS Kværnerbyen

Totalentreprenør: AF Bygg Oslo

Kontraktsum inkl. mva.: 263,5 millioner kroner

ARK: Arcasa

LARK: SLA

Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen l RIE: Rejlers l RIV: Asplan Viak l RIBrann: Fokus Rådgivning l RIG/RIVA: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Elektro: Gardermoen Elektro l Rørlegger: Oslo VVS-service l Ventilasjon: GK Inneklima l Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn l Maler: Ullevål Malermesterforretning l Mur/tegl: Murmester Rolf Holm l Flis: BBM Norge l Spunt/peling: Entreprenørservice l Taktekker: IcopalTak l Parkett: Parkettpartner l Grunnarbeid: JK Maskin l Utomhus: Lindhaugen l Plasstøpt betong: Eiqon Betongbygg l Branntetting: Christiania Branntetting l Gulvstøp/avretting: Gauksås Gulvstøp l Stålkonstruksjoner: Næsset Mek. Verksted l Trapper/rekkverk: Eiqon Nybygg l Glass/alu: Strømmen l Himlinger/
systeminnredninger: Isoteks Bygg l Vinduer: Norgesvinduet l Innerdører: EasyDoor l Trelast/byggevarer: Optimera

I Kværnerdammen har AF Gruppen bygget 89 leiligheter og syv såkalte townhouses i det gamle industriområdet og den nye Oslo-bydelen Kværnerbyen. Selv om mesteparten av prosjektet er bygget helt nytt, har en yttervegg fra de gamle fabrikklokalene til Kværner Brug blitt restaurert og gjenbrukt i rekken av moderne townhouses.

– Kommunen hadde noen ønsker med tanke på hva som skulle bevares og hvordan. Det er litt utfordrende å la en 100 år gammel teglvegg stå uten noen støttende konstruksjon, og så koble opp et nybygg opp mot det. I tillegg må man beregne isolasjonsevne og slike ting for den gamle fasaden og sette inn nye, store vinduer i det som var en halvmorken gammel teglfasade. Det er i alle fall halvkomplisert, innrømmer prosjektleder Thomas Magne Henriksen i AF Bygg Oslo.

Vinduene i den gamle fasaden er laget for å minne om de gamle fabrikkvinduene fra den gang det ble produsert støpejernsovner på tomten, og måtte skipes fra Danmark da den den norske vindusprodusenten gikk konkurs etter kontraktsignering. Henriksen forteller at takket være en vindusprodusent som kastet seg rundt, medførte ikke konkursen noe tap for prosjektet.

Materialvalget i prosjektet gjenspeiler de gamle industribyggene som stod i Lodalen da det fortsatt var fabrikkaktivitet her. Fasadene er kledd i teglstein, stålplater og til sammen 1.200 kvadratmeter spilekledning i varme-behandlet furu. Spilene har blitt kappet til, skjøtet og montert på plassen av tømrere fra AF.

Inne i inngangspartiene i leilighetsblokkene er gammel teglstein fra fabrikken brukt i utsmykking sammen med bilder og produkter fra fabrikkdagene.

Kjempeutbygging

Det har dog ikke vært en lett oppgave å holde hodet helt over vannet på Kværnerdammen. For det første er Lodalen i Oslo preget av bløt leire i grunnen, og ettersom Kværnerdammen er bygget tett på to barnehager i drift, krevdes store arbeider i grunnen og omfattende spunting av byggegropa for å unngå utglidninger.

– Det var ingen overraskelser i grunnen, men vi har brukt veldig mye tid og krefter på geoteknikker i dette prosjektet, forteller Henriksen.

Hele råbygget, fra parkeringskjeller utstyrt med parkeringsheiser i to etasjer til takterrassen syv etasjer oppe, er plasstøpt betong med plattendekker i etasjeskillene. Det er ingen kjørbar adkomst mellom blokkene, så alt av større leveranser har blitt heist inn til prosjektet. Det har også gått flere utbygginger parallelt i nabolaget, samt et rehabiliteringsprosjekt gjennomført av OBOS.

– På et tidspunkt var det til sammen 450 leiligheter fordelt på fire prosjekter, samt et næringsbygg under bygging samtidig i Kværnerbyen. Vi merket godt at området ikke var tilpasset den typen aktivitet. Samtidig er det 1.000 boliger hvor det bor folk og to barnehager her å ta hensyn til, og det har nok vært noen irriterte beboere i noen perioder, sier Henriksen.

Nye rutiner

På det meste har omtrent 130 mann vært i sving samtidig på Kværnerdammen. Henriksen forteller at entreprenøren dessverre ikke har kommet seg gjennom prosjektet uten fraværsskader.

– Vi hadde en stygg sak hvor en betongarbeider som falt ned i en ventilasjonsutsparing. Vi vet ikke helt hvordan det gikk til, men man tror at utsparingen var dekket til, men at dekket ikke var festet. Arbeideren kan ha tråkket på det og falt gjennom. Han falt én etasje, og det kunne ha gått skikkelig, skikkelig galt. Heldigvis fikk han ingen varige mén. Ulykken førte til at vi har laget nye prosedyrer i AF for hvordan sjakter og utsparinger sikres, sier Henriksen.

Foruten fallulykken forteller prosjektlederen at prosjektet har vært svært vellykket, både med tanke på en utfordrende byggeperiode, et arkitektonisk godt utformet bygg, fornøyde kunder og god økonomi.

– Jeg tror alle involverte er stolte av dette prosjektet. Det ser bra ut, kundene er fornøyde og OBOS er fornøyd. Selv om det har vært litt hodebry med de townhousene, har de blitt veldig stilige. Det er fint å bygge noe som er litt flottere enn den gamle OBOS-standarden. Jeg mener dette er det fineste prosjektet i hele Kværnerbyen, sier Henriksen.

Leilighetene i prosjektet strekker seg fra en prisklasse på rundt tre millioner kroner for de minste toromsleilighetene til over ti millioner for de smale, treetasjes townhousene.


Flere prosjekter