En liten rekrutteringsvekker

Nå er de samlede søkertallene til den videregående skolen i landet offentliggjort. Tallene viser dessverre en samlet nedgang for bygg- og anleggsteknikk. Trøsten får være at antallet søkere til læreplasser innen samme fag gikk opp.

Nedgangen i antall søkere var selvsagt skuffende og ikke det næringen håpet på. Innen enkelte geografiske områder har man hatt en fin vekst, mens man andre steder har en utvikling som går i feil retning.

Etter noen år med gode tall og en utvikling som har gått i rett vei var det mange som håpet på en fortsatt fremgang også i år - men slik ble det altså ikke. Det kan være flere forklaringer på dette, som blant annet at oljenæringen igjen har økt sin popularitet samt at det totale antallet søkere til den videregående utdanningen går ned. Hovedinntrykket er likevel at tallene burde vært bedre.

I en lengre periode gikk innsøkingen til bygg- og anleggsteknikk relativt kraftig nedover – og dette pågikk over flere år – noe som medførte store utfordringer for rekrutteringen inn til disse fagene i næringen. I noen år nå har tallene økt sakte men sikkert igjen – og forhåpentligvis er årets utvikling kun en liten vekker og en dump i veien – før tallene igjen samlet vil gå oppover på ny.

Både byggenæringen og samfunnet rundt oss trenger at flere satser på en yrkesfaglig utdanning – og med de enorme samfunnsoppdragene som ligger på byggenæringen for å bygge landet videre fremover - trenger vi at flere unge jenter og gutter ser for seg en fremtid i byggenæringen.

Hovedutfordringen har vært et skeivt inntrykk av hva en utdanning inn mot praktiske yrker i byggenæringen representerer og innebærer – mulighetene og oppgavene som venter innen bygg og anlegg stemmer ofte ikke overens med inntrykket til befolkningen rundt oss. Dermed blir påvirkningen inn mot de unge som skal bestemme sin videre fremtid ikke god nok – og for få når gjennom med synspunkter om at mulighetene er nærmest uendelige for de som satser på en karriere inn mot byggenæringen. Her kan elevene få store muligheter nesten umiddelbart etter at man kommer ut i læra – og påbyggingsmulighetene er i langt større grad enn tidligere til stede for de som ønsker dette.

Årets tall er dermed en vekker om at man ikke kan ta noen pust i bakken i det viktige rekrutteringsarbeidet. Her må innsatsen ytterlige forsterkes hos alle, både i og utenfor næringen, om vi igjen skal få til en positiv utvikling som virkelig monner. Dette innebærer at man hver eneste dag må fremsnakke og legge til rette for at de unge skal klare å se for seg en fremtid i næringen. De gode mulighetene finnes – men de er ikke godt nok kjent.

Her kan det være lurt å bli enda flinkere til å dele flere erfaringer både på tvers av de ulike fagene og se på i hvilke områder man lykkes best. Det å lære av de beste eksemplene vil kunne være svært nyttig. Hvilke virkemidler og strategier har de som kan vise til de beste tallene benyttet - og er dette løsninger som kan tas i bruk hos andre? Alt kan ikke kopieres av alle – men alle har noe å lære av de beste.

Næringen er helt avhengig av å lykkes innen rekrutteringsarbeidet. Oppgavene står i kø for næringens virksomheter i årene som kommer - men de må ha folk og den riktige kompetansen til å kunne utføre jobbene. Denne kompetansen er i dag mangelvare – og kompetansekampen i næringen hardner til. Derfor må byggenæringen komme sterkere på banen - og det må settes av enda flere ressurser til disse viktige oppgavene. Og dette er et arbeid som må pågå kontinuerlig - her nytter det ikke med spredte skippertak. Heldigvis gikk antallet søkere til læreplass innen bygg- og anleggsteknikk opp – noe som selvsagt er meget viktig for en næring som trenger langt flere lærlinger.