Espen Wicken, fagsjef i MEF.

MEF: Fornuftig at ordningen med privat brufølgetjeneste utsettes

På grunn av høringsinnspill og forsinkelser vil ikke Statens vegvesen sette ut brufølge til private tilbydere nå i mars som først planlagt. 

 

Det vises blant annet til at privatisering av brufølgetjenesten forutsetter en forskriftsendring som trolig vil være klar i løpet av mai. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) mener avgjørelsen om å utsette er fornuftig. 

– Vi er ikke negative til at brufølgetjenesten settes ut til private, men da forslaget var ute på høring påpekte vi at det er en rekke spørsmål som må avklares før ordningen kan iverksettes. Dette gjelder særlig rutinene knyttet til arbeidsvarsling. Med det opprinnelige forslaget hadde bransjen svært kort tid til å omstille seg. Det er positivt at Statens vegvesen har tatt våre innvendinger på alvor, sier Espen Wicken, fagsjef i MEF. 

MEF anbefaler at privat brufølgetjeneste gjennomføres gradvis. 

– Vi registrerer at det allerede er redusert kapasitet for denne tjenesten, og vi er bekymret for at den svekkes ytterligere til ny ordning er på plass. Konsekvensene kan være at en rekke spesialtransporter ikke vil kunne gjennomføres på rimelig tid. Vår oppfordring er at det for en periode legges til rette for bruk av brufølgetjenesten som Statens vegvesen har i dag i kombinasjon med private aktører som oppfyller kommende sertifiseringskrav. Det vil styrke forutsigbarheten for oppdragsgiverne til transportørene, sier Espen Wicken.