Prosjektet Agropolis vekker begeistring internasjonalt. Nå mottar Dark Arkitekter to priser for prosjektet som handler om å bo urbant samtidig som matproduksjonen opprettholdes. Ill. Dark Arkitekter

«Agropolis» vinner internasjonale priser

 Pilotprosjektet Agropolis, som er planlagt realisert i Mjøndalen, vekker internasjonal oppmerksomhet. 

Vestaksen Eiendoms arkitekter, Oslo-baserte Dark Arkitekter, mottar nå to arkitekturpriser for sine ideer om å forene moderne byliv og matproduksjon.

Det er The Architecture MasterPrize (AMP) som står bak prisene. Dark mottar priser i to kategorier i konkurranse med de beste arkitektur-, interiør- og landskapsdesignere innen designkvalitet og innovasjon.

Ideen bak Agropolis er at innbyggerne kan bo sentralt og produsere sin egen mat. Prosjektet, som ble lansert under Arendalsuka, er ment å danne et mønster for bærekraftig urbanisering også andre steder i landet.

I tillegg til å vekke lokal og nasjonal oppmerksomhet, står nå Agropolis på agendaen til det internasjonale arkitektmiljøet. Konseptet vekker begeistring, blant annet fordi det tar opp i seg to sentrale problemstillinger; fremtidens arealbruk og hvordan maten skal produseres. Dark Arkitekter er eneste norske prisvinneren blant et stort antall store og kjente arkitektfirmaer fra hele verden.

– Vi i Dark Arkitekter synes det er en ære å vinne en så prestisjefylt pris, ikke minst på grunn av prosjektets karakter. Agropolis er utviklet i tett dialog med grunneier, en ambisiøs eiendomsutvikler og vårt søsterkontor Lark Landskap. Det at Vestaksen Eiendom tør å satse på et prosjekt som i hovedsak handler om helhetlig bærekraft og som har fokus på matproduksjon i tett befolkede områder, viser ambisjoner. Vi er takknemlig for å kunne bidra til å realisere visjonen, uttaler Arne Reisegg Myklestad som er partner og daglig leder i Dark Arkitekter.

Arkitektene og oppdragsgiver Vestaksen Eiendom er opptatt av at Agropolis er et prosjekt for fremtiden og at det svarer på klimautfordringene ved å tilby nye boformer og muligheter til å delta i matproduksjonen.

– Prisene, som Dark nå mottar, er en bekreftelse på at vårt konsept er riktig og fremtidsrettet. For oss som eiendomsutviklere er det inspirerende å samarbeide med arkitekter som forstår konseptet, som er kreative og som vi evner å utvikle ideene sammen med, uttaler administrerende direktør Morten Hotvedt i Vestaksen Eiendom.