Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Oslo kommune må tilbakebetale eiendomsskatt etter dom

Borgarting lagmannsrett har kommet til at Oslo kommune ikke overholdt den lovbestemte fristen for utskriving av eiendomsskatt.

Lagmannsretten avsa onsdag dom i gruppesøksmålet om gyldigheten av eiendomsskatten i Oslo kommune.

– Vi registrerer at lagmannsretten, i motsetning til tingretten, mener at den første utskrivningen av eiendomsskatten våren 2016 burde vært gjort før 1. mars og ikke 1. juli, som var den fristen kommunen forholdt seg til. Vi vil nå gå nøye gjennom dommen før vi kan vurdere hva vil skal gjøre videre i saken, sier finansbyråd Robert Steen (Ap) i en kommentar til NTB.

Om lag 3.400 personer er registrert som medlemmer av gruppesøksmålet, og saken gjelder skatteåret 2016. Mens Oslo kommune fikk fullt medhold i tingretten, har lagmannsretten delvis kommet til et annet resultat.

Retten kom til at Oslo kommune ikke overholdt den lovbestemte fristen for utskriving av eiendomsskatt. Kommunen plikter dermed å tilbakebetale innbetalt eiendomsskatt i 2016 til skattytere som er medlem av gruppesøksmålet og som påklaget utskrivingsvedtakene til kommunen innen klagefristen.

Gruppemedlemmene anførte også at kommunen brøt eiendomsskatteloven ved å fastsette et bunnfradrag på 4 millioner kroner, som medførte at bare et mindretall av boligeierne i Oslo måtte betale eiendomsskatt.

Kravet om at forskriften om eiendomsskatt på denne bakgrunn kjennes ugyldig, ble ikke tatt til følge.

– Vi er tilfreds med at lagmannsretten tydelig slår fast at den moderate eiendomsskatten som Oslo kommune har innført er lovlig. Lagmannsretten har gitt kommunen tilslutning på alle vesentlige punkter. Politiske spørsmål bør avgjøres i folkevalgte organer, ikke i domstolen, sier Steen.