<p></p><p>Faglærer Tom Erik Sagen (i blå hjelm) og tømrerelevene ved bygg og anleggsteknikk på Trysil videregående skole er veldig fornøyde med at de får praksis på et reelt hytteprosjekt.</p>Arbeidene på hytta er i full gang, og målet i første omgang er å få tett tak før den første snøen kommer.Hyttene bygges på tradisjonell måte fra grunnen av, hvor ingenting leveres prekuttet eller i elementer. Elevene vil derfor få muligheten til å lære hvordan faget skal utføres fra grunnen av.

Tømrerelever bygger hytte i Trysil

I hyttekommunen Trysil får tømrerelevene øve seg på ekte hyttebygging mens de går på skolen.

Trysilfjell Hytter og Trysil videregående skole har gjennom et samarbeid inngått kontrakt på bygging av en hytte på Trysilfjellet Arena hyttegrend. Hytta blir en av 64 hytter på området og skal selges når den er ferdig.

– Hvis alt går som planlagt skal hele området være ferdig utbygget i 2019, men tømrerlinjen har fått tiden ut skoleåret 2018/2019 på å fullføre prosjektet, sier daglig leder Ole Tangnæs i Trysilfjell Hytter.

Fremdriften av hytteprosjektet skal ifølge skolen være godt mulig innenfor hva elevene ellers skal gjennom av teori og fagprogram i læreplanen. Det kommer til å være drift på byggeplassen to til tre dager i uken.

– Vi synes det er viktig å gi dagens tømrerelever relevante oppgaver, og derfor er det fint at vi kan bidra til det når vi har muligheten, sier initiativtaker Ole Tangnæs.

Han har selv fagbrev som tømrer og lang fartstid fra byggenæringen, og synes det er hyggelig å slå et slag for eget fag

– Denne praksisen vil også kunne gi elevene en større markedsverdi, den dagen de får fagbrevet sitt og er klar for arbeidsmarkedet, mener Tangnæs.

Faglærerne og ledelsen ved Trysil videregående skole er også positive til initiativet fra Trysilfjell Hytter.

– Som faglærere synes vi det er ekstra gledelig å kunne ha et relevant prosjekt å tilby som praksis til våre elever. Dette vil bety enormt mye for motivasjonen og gleden til å møte opp på skolen hver dag, sier faglærer Jarle Rømoen.

Trysil Kommune var først ute i Norge med å garantere alle yrkesfagelever lærlingplass.

– Sammen med kommunen og andre aktører håper jeg at vi er med på å sende tydelige signaler til trysilungdommen om at de blir satset på, og at det er en fremtid i Trysil, sier Ole Tangnæs.

I Trysil kommune finnes det i dag ca 6 500 fritidsboliger, og det er grovt sett én fritidsbolig pr innbygger i kommunen.

– Dette gir rikelig tilgang på både nye prosjekter, men også prosjekter som oppussing, rehabilitering og tilbygg. I tillegg kommer alle nye helårsboliger som bygges samt vedlikehold og tilbygg til de eldre boligene, og med et økende folketall skal det ikke mangle på jobb som fagarbeider i Trysil i fremtiden, mener Tangnæs.

Hyttene bygges på tradisjonell måte fra grunnen av, hvor ingenting leveres prekuttet eller i elementer. Elevene vil derfor få muligheten til å lære hvordan faget skal utføres fra grunnen av. Sindre Stenseth Pettersen som er elev ved tømrerlinjen, og som også har hatt sommerjobb på hytteområdet denne sommeren, synes det er veldig spennende å få bli med på dette prosjektet. Alternativet ville ha vært å bygge småhus inne i hallen på skolen.

Arbeidene på hytta er i full gang, og målet i første omgang er å få tett tak før den første snøen kommer.