Foto: Tuva Skare

Rekordaktivitet for arkitektene godt nytt for resten av verdikjeden

Før helgen presenterte Arkitektbedriftene sin konjunkturrapport, og denne viser at det ligger an til vekst og gode tider for arkitektene her i landet - og dette er selvsagt også gode nyheter for de øvrige leddene i verdikjeden.

Det er jo slik at det arkitektvirksomhetene jobber frem blir opp til resten av byggenæringen å bringe videre – så når arkitektene melder om ytterligere oppgang - bør det bli godt med oppgaver for resten av aktørene i næringen også i perioden fremover. Konjunkturrapporten som ble lagt frem viser at medlemsbedriftene melder om en bratt stigning i antall årsverk i forhold til for ett år siden - og at ordrebøkene er mer enn fulle.

Dermed ser det ikke ut til at utflatingen flere har pekt på kommer riktig ennå. Arkitektene er fortsatt mer enn optimistiske for tiden som kommer. Rapporten viser at alle arkitektkontorer med mer enn 100 ansatte har vokst den senere tiden.

Ikke minst ser de økende aktivitet på Vestlandet, noe som ikke er overraskende gitt oppgangen vi ser innen olje og gass. Markedet på denne delen av Vestlandet vil fortsatt kunne vokse ytterligere i tiden fremover - ikke minst om oljeprisen holder seg på dagens nivå – eller om den går ytterligere opp.

Prognosesenteret peker på at arkitektene i år vil toppe omsetningen med et nivå på over åtte milliarder kroner - og dette er selvsagt nivåer man aldri tidligere har oppnådd. Dette vil fremover gi økte oppgaver også i de øvrige leddene – så får vi se hvor lenge denne oppturen vil vare.

Alt tyder på at 2020 vil gi en liten nedgang for arkitektene - men det ligger i dag ikke an til noen bred nedgang – men heller en forsiktig landing – noe som selvsagt er viktig for å ikke gå inn i en periode med for store svingninger i oppdragsmengder og bemanning.