El-Proffen AS vurderer rettslige skritt for å få satt til side vedtaket fra Konkurransetilsynet, men er fornøyd med at gebyret etter klagen er kuttet fra 18,5 millioner til 4,7 millioner. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Kuttet gebyr i El-Proffen-saken fra 18,5 millioner til 4,7 millioner for skolesamarbeid

Til tross for milliongebyr for å ha brutt konkurranseloven, mener El-Proffen de har fått medhold på flere viktige punkter i klagen mot Konkurransetilsynet. Nå vurderer de rettslige skritt for å få satt til side vedtaket.

Konkurranseklagenemnda har gitt Konkurransetilsynet medhold i at seks aktører i elektrobransjen brøtkonkurranseloven.

Til sammen må de seks foretakene i den såkalte El-proffen-saken betale et samlet gebyr på 4,7 millioner. Men det er langt lavere enn det opprinnelige gebyret som ble ilagt på 18,5 millioner.

Selskapene i El-Proffen-kjeden ble ifølge Konkurransetilsynet enige om identiske priser og utvekslet annen konkurransesensitiv informasjon i forkant av inngivelse av tilbud i en anbudskonkurranse om skolebygg i Oslo.

Konkurransetilsynet fornøyde

Dette skjedde våren 2014, og anbudskonkurransen gjaldt vedlikehold og reparasjon av elektriske installasjoner i Undervisningsbygg Oslo KF sine skolebygg.

– Vi er fornøyd med at vedtaket understreker at denne typen anbudssamarbeid utgjør en alvorlig overtredelse av konkurranseloven. Ulovlig samarbeid mellom konkurrenter er meget skadelig. Det koster samfunnet store summer og gjør at innkjøpere og forbrukere må betale mer for varer og tjenester. Samtidig ser vi at Konkurranseklagenemnda mener gebyrene er for høye og at disse er redusert, sier juridisk direktør Karin Stakkestad  Laastad i Konkurransetilsynet i en pressemelding.

- Overreagerte

El-Proffen på sin side er fornøyd med at de har fått medhold i det de beskriver som viktige punkter i klagen mot Konkurransetilsynet.

– El-Proffen AS og fem medlemsbedrifter har fått Konkurranseklagenemndens medhold i at Konkurransetilsynet overreagerte ved ileggelse av overtredelsesgebyr i anledning deres åpne samarbeid om tilbud på rammeavtale med Undervisningsbygg i 2014. Nemnda har redusert det samlede gebyret i saken med 75 prosent, fra 18,5 millioner kroner til 4,7 millioner kroner (fordelt på seks foretak), skriver El-Proffen på sine nettsider.

– Nemnda anerkjenner at antallet tilbud til Undervisningsbygg i denne saken økte fra 10 til 11 på grunn av El-Proffens-tilbud. Den tviler ikke på at samarbeidet førte til at foretak som vanligvis ikke ville delta i slike konkurranser fikk mulighet til å delta, og at det derved ble lagt til rette for et ekstra tilbud i konkurransen. Nemnda påpeker også uttrykkelig at åpenheten rundt samarbeidet i denne saken trekker i den retning at ingen av klagerne holdt det for sannsynlig at samarbeidet var egnet til å begrense konkurransen. Nemnda mener imidlertid at foretakene har feilvurdert spørsmålet om de kunne samarbeide om fellestilbud i denne saken, og markerte dette ved å ilegge et visst gebyr, skriver E-Proffen i meldingen.

El-Proffen og de berørte medlemsbedriftene vil sammen med sine advokater nå vurdere om det skal tas ut søksmål for å få satt vedtaket til side.