Sven Christian Ulvatne (f.v.), Lars Erik Knippa, Arne Landmark, Roger Dreyer, Eirik Gjelsvik, Eirik Strand og Harald Hollet debbaterte under Backekonferansen.

Samlet 200 ansatte til Backekonferansen

Digitalisering og samspill var sentrale temaer da BackeGruppen tirsdag og onsdag samlet over 200 ansatte til konferanse på Quality hotel Expo på Fornebu.

Backekonferansen, som i år ble arrangert for sjette gang, har hatt et tett faglig program med foredrag og gruppearbeid. Onsdag ble konferansen avsluttet med en paneldebatt om samarbeid mellom de ulike virksomhetsområdene i BackeGruppen.

Paneldeltagerne fra Backe Entreprenør, Backe Prosjekt og Backe Eiendom var samstemte om at samspillet langt ifra er godt nok, men at fokuset på økt digitalisering i konsernet vil bidra til vesentlige forbedringer.

- Vi er ikke gode nok i dag til å systematisere erfaringer og dele dem. Jeg tror mer digitalisering vil bedre det området kraftig. Vi har et kjempepotensial innen å øke samspillet mellom prosjekt- og entreprenørsiden, men vel så mye mellom de ulike entreprenørselskapene, sa konsernsjef Eirik Gjelsvik under debatten.

Samarbeid i tidlig fase

Nettopp digitalisering var et gjennomgående tema under årets Backekonferanse.

- Under begge konferansedagene har vi snakket mye om strategi og digitalisering internt. Vi ønsker økt samspill, og ser at digitalisering på en positiv måte tvinger oss til nettopp det, sier administrerende direktør Asle Randen i Backe Entreprenør til bygg.no.

- Hvordan da?

- Vi blir avhengige av å sitte sammen på et tidligere stadium, for å utnytte mulighetene som ligger i digitaliseringen. Bygget skal bygges digitalt før det bygges i virkeligheten, og dermed må vi samarbeide mer både i tidligfasen og i produksjonsfasen, sier han og legger til:

- Vi skal bruke tid på en mer effektiv planleggings- og designfase, for å lette arbeidet i gjennomføringen. Målet er ikke å digitalisere for å digitalisere, men rett og slett for å bygge bedre.

Setter kursen for fremtiden

Håvard Haukeland i Spacemaker, som bruker kunstig intelligens for å effektivisere byggeprosjekter, var også blant foredragsholderne på konferansen. Backe samarbeider med det mye omtalte selskapet om et boligprosjekt i Bærum.

- Med kunstig intelligens har de funnet 2.914 ulike løsninger på ett og samme prosjekt. Det er ganske heftig, og viser litt av mulighetene digitaliseringen bidrar til, sier Randen.

Han er godt fornøyd med årets konferanse.

- BackeGruppen består av ni selskaper rundt i hele Sør-Norge. Tanken bak konferansen er å samles for å dele erfaringer og sammen sette kursen for fremtiden. Det synes jeg vi har lykkes med, og jeg merker en optimistisk stemning blant deltagerne, sier Randen.