Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / SCANPIX

Mener bergsprenger sprengte 12 meter fra hus uten å sikre nok: «At personen satt på toalettet, kunne ikke vi lukte.»

Det var folk i huset da sprengstein knuste ruter og skadet eiendommen både innvendig og utvendig. Bergsprengeren ble ilagt bot på 20.000 kroner, men 65-åringen nekter å betale fordi han mener alt er gjort etter boka.

65-åringen ble tidligere i år siktet for å ha brutt brann- og eksplosjonsvernlovens § 42, jf §5 forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff §11-10.

Ifølge siktelsen foretok vedkommende en sprengning i grunnen uten at det i tilstrekkelig grad var gjort tiltak for å hindre skade på omgivelsene.

Hendelsen fant sted klokken 13.30 på Hauketo i Oslo den 7. februar i 2017.

«Sprengningen ble foretatt i et område hvor naboeiendommen lå cirka 12 meter fra spregningsstedet, og hvor det befant seg folk i huset. Sprengningen medførte utkast av sprengstein som knuste ruter og skadet naboeiendommen både utvendig og innvendig», heter det i siktelsen fra politimesteren i Oslo.

Byggeindustrien har snakket med bergsprengeren som ikke har vedtatt på straffen på 20.000 kroner i bot, subsidiært 20 dager i fengsel.

Nå skal saken opp i Oslo tingrett i januar 2019.

- Etter salveplan og salverapport, så har vi gjort alt etter boka. Hadde jeg valgt å vedta denne boten, så hadde jeg samtidig erkjent å ha gjort noe galt. De mener vi har vært grovt uaktsomme, og det stemmer ikke, sier 65-åringen til Byggeindustrien.

- De sier huset ble skadet og at det var folk hjemme da dere sprengte 12 meter unna, stemmer ikke det?

- Det ble en del skade på huset, men vi kunne ikke vite at det var folk hjemme. Vi ringte på flere ganger uten å få svar. At personen satt på toalettet, kunne ikke vi lukte. Men når uhellet først var ute, så satt jo vedkommende på det tryggeste stedet i huset, da, sier bergsprengeren og karakteriserer hendelsen som et hendelig uhell.

Dersom bergsprengeren blir dømt, risikerer han at boten ender på 24.000, subisidiært fengselsstraff på 24 dager, fordi strafferabatten faller bort.