Erik Trædal, CTO i Smart Inspection, Tor Åge Fjukstad, gründer i Smart Inspection, Anette Aanesland, direktør for teknologi og utbyggingsstrategi i Nye Veier og daglig leder Eirik Fischer i Smart Inspection.

Nye Veier utvikler åpen plattform for lagring av digitale data i veiprosjekt

Sammen med gründerselskapet Smart Inspection, vil Nye Veier gjøre livssyklusdata i et veiprosjekt tilgjengelig på ett og samme sted i en åpen plattform.

– Oppsummert i en setning så utvikler vi en plattform for lagring og deling av informasjon fra du starter å planlegge et veiprosjekt til veien er i full drift, sier daglig leder i Smart Inspection, Eirik Fischer, til Byggeindustrien.

Sammen med oppdragsgiveren Nye Veier, har han nettopp brukt fem minutter på en speed-date på Arendalsuka til å fortelle om pilotprosjektet til statsråd Ketil Solvik-Olsen og en rekke statlige etater og selskaper innenfor samferdselssektoren.

Han legger ikke skjul på at det var flere ting som overrasket ham da geomatikk- og teknologibedriften fra Kristiansand satte seg inn i problemstillingen med lagring og deling av data i vei- og anleggsprosjekt.

– Det ene som overrasket oss er at data fra prosjektene ikke blir lagret på samme sted. De lagres overalt. Det andre er at når noe bygges ut, så overleveres dataen ofte i en pappeske og så er det opp til den som mottar informasjonen å finne ut hvordan alt skal kategoriseres og hvordan dataene skal brukes når man plutselig trenger dem. Det siste vi har sett er at veldig mange av våre informasjonsinnhentingsoppdrag blir gitt fordi informasjonen rett og slett er mistet, sier Fischer.

Håper på gevinst i fremtidige prosjekter

Nå skal pappeskene pakkes bort på loftet, og dataene samles på ett og samme digitale sted for å få bedre å kontroll over informasjonen om hele livssyklusen til et veiprosjekt.

– Vi har i dag ulike entreprenører og konsulenter som bygger ut de ulike strekningene for oss, og alle disse selskapene leverer digitale data til oss med sine egne systemer. Vi har vært opptatt å få en plattform der alle data kan lagres på ett sted for alle våre prosjekter. Derfor har vi gjennom en innovativ anskaffelse knyttet kontakt med dette miljøet som kan hjelpe oss å finne løsninger, forklarer direktør for teknologi og utbyggingsstrategi i Nye Veier, Anette Aanesland.

Det håper hun både skal effektivisere drifts- og vedlikeholdsarbeidet på veistrekningene etter at de er ferdig utbygd, men også kunne gi læring til fremtidige utbyggingsprosjekter.

– Dette handler om å kunne enkelt hente ut de dataene vi vet vi trenger, men også ta vare på de dataene som vi per nå ikke helt vet om vi får bruk for – men som vi kanskje kan benytte i fremtiden, sier Aanesland.

Skal ikke påvirke kjernesystemene

Eirik Fischer i Smart Inspection mener dagens løsninger der data blir spredt på flere steder, gjør det krevende å hente ut maksimal effekt av den informasjonen man sitter på.

– Det er vanskelig å lage gode analyser og drifts- og vedlikeholdsarbeidet blir vanskeligere fordi man mangler sammenheng i informasjonen. Det finnes riktignok flere produkter i dag som forsøker å samle disse opplysningene på ett sted i dag, men fellesnevneren for disse er at det er store softwareleverandører med lukkede økosystemer som de ønsker å få det inn i, sier Fischer og understreker at den nye plattformen ikke skal påvirke entreprenørens kjernesystemer.