<p>Morandi-brua i Genova i Italia kollapset tirsdag 14. august. Det var tidligere Follobanen-entreprenør Condotte som bygde brua på 60-tallet. Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP</p><p>Det var Condotte, som tidligere var entreprenør på Follobanen, som bygde motorveibrua som kollapset i Genova. Foto: Luca Zennaro/ANSA via AP</p>

Condotte bygde brua som kollapset

Det var den kriserammede tidligere Follobane-entreprenøren Condotte som bygde motorveibrua som kollapset i Genova på tirsdag.

Den rundt 1,1 kilometer lange brua ble designet av ingeniør Riccardo Morandi og ble bygd mellom 1963 og 1967 av den italienske entreprenøren Condotte.

Dette er entreprenørselskapet som tidligere i år ble kastet ut av Follobanen på grunn av økonomiske problemer. Condotte har nylig begjært seg selv konkurs, og er nå under statlig administrasjon.

Italienske myndigheter har opplyst at det trolig en konstruksjonsfeil som er grunnen til at brua kollapset.

Rehabliteringsarbeider pågikk

NRK meldte nylig at et rehabiliteringsarbeid ble startet i 2016, og at det pågikk arbeid med å styrke bruas grunnstruktur da kollapsen skjedde.

Autostrade, selskapet som var ansvarlig for vedlikeholde, opplyste nylig til Reuters at ulykken var totalt uventet og umulig å forutse.

– Broen var under konstant overvåkning, til og med mer enn det som er påkrevet i loven, sa direktøren for Autostrade, Stefano Marigliani, til Reuters ifølge NRK. 

Bane NOR, som kontraherte Condotte til to kontrakter til en samlet verdi av 3,5 milliarder kroner på Follobanen, ønsker ikke å kommentere opplysningene om at det var den italienske entreprenøren som bygde brua i Genova.

- Condotte har hatt virksomhet i mange land, så dette ser vi ingen grunn til å kommentere på, sier Bane NORs kommunikasjonssjef for Follobanen, Kathrine Kjelland til Byggeindustrien.

Skal til bunns i ansvarsforhold

Ifølge NTB er det offisielle tallet på døde 39, mens 16 andre er påført skader av varierende alvorlighetsgrad. For ni av dem er situasjonen kritisk.

Innenriksminister Matteo Salvini sa sent onsdag kveld at det trolig ligger flere omkomne under betongen og armeringsjernet.

– Statsminister Giuseppe Conte har erklært en tolv måneders kriseperiode for å komme til bunns i ansvarsforhold og sette i verk tiltak for å sikre andre bruer, melder NTB.