Kreutzer: Vil bli sterkere klimadifferensieringer til investeringer i byggenæringen

Adm. dir. Idar Kreutzer i Finans Norge sier finansnæringen i tiden fremover vil differensiere i langt sterkere grad på klimarisiko enn i dag når det gjelder å finansiere og forsikre eiendommer i Norge.

Kreutzer deltok tirsdag i en grønn byggdebatt – på Arendalsuka, under headingen «Hvilke incentiver trenges for klimakutt i Norges største fastlandsnæring?»

Bygg- og eiendomssektoren har stor betydning for at Norge skal nå sine klimamål. Sektoren bruker 40 prosent av materialressursene og har stor betydning for klimagassutslippene fra produksjon og transport av bygg- og anleggsmaterialer.

Grønn Byggallianse og Norwegian Green Building Council slo seg sammen fra og med juli, og på Arendalsuka setter de de viktigste miljøutfordringene på agendaen.

- Står foran en stor oppgave
- Norge står foran en stor oppgave. Innen 2060 skal vi skaffe en million nye arbeidsplasser og vi har satt oss noen ambisiøse klimamål. Vi skal redusere klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030. Det er ikke noen enkel måte å få til dette på, og det vil kreve en omfattende omlegging av samfunnet, påpeker Kreutzer.

Han sier på at byggenæringen her spiller en viktig rolle.

- Det grunnleggende innen finansnæringen er å forstå risiko - og sette en pris på risiko. Dette har vært basert på ren finansiell risiko, men vi ser nå at det er andre risikofaktorer som vi vurderer sterkt - og da er klima og klimarisiko viktig, sier han.

- Det er direkte og indirekte konsekvenser av byggebransjens aktiviteter opp mot klimamålene, og finansnæringen kommer til å differensiere i vesentlig sterkere grad på klimarisiko i tiden fremover. Det vil bli forskjell i pris på tilgang på kapital med tanke på klimapåvirkning, sier Kreutzer.

Han peker på at det i verdikjeden i næringen er flere ulike roller som spiller inn – og som påvirker hvordan næringen tenker i forhold til klimamål.

Katharina Bramslev (Grønn Byggallianse) (t.v.) og Hanne Rønneberg (SINTEF Byggforsk).

- Vi har premissgiverne, utbyggerne, de langsiktige eierne og brukerne/leietakerne av eiendommene. Et av problemene er at incentivstruktruren for disse ikke nødvendigvis er sammenfallende. Men det vi nå gjør fremover kommer til å føre til at  finansnæringen får en stor betydning i dette bildet, mener han.

- Viktig sektor
Daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev, sier byggenæringen er en meget viktig sektor med stor påvirkning på miljøet og samfunnet.

- Vi trenger en omstilling, og det er mange som har besluttet å bidra. Vi tenger nå incentiver som kan akselerere utviklingen og vi må få med flere. Vi trenger en rask omstilling – og mange i næringen har tatt dette til seg, sier Bramslev.