– Utleiere taper betydelige inntekter på å ikke følge opp leietakere, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

Fire av ti utleiere har slitt med leieinnbetaling

Fire av ti utleiere får ikke betalt leien i tide. Det viser en undersøkelse gjennomført av Husleie.no. 

– Utleiere taper betydelige inntekter på å ikke følge opp leietakere, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

En tredjedel av huseierne som opplever forsinket innbetaling, sier at det skjer minst tre ganger i året.
– Når rundt 500 000 boliger er utleieenheter sier det seg selv at dette er et problem. Det som i utgangspunktet skal være et tillegg til ordinær lønn, blir for noen en bekymring, påpeker Olsen i en pressemelding.

Kjenner ikke lovverket
For nærmere en tredjedel av alle utleierne har opplevd å få problemer med egne betalingsforpliktelser, fordi husleien kommer for sent inn på kontoen.
– Mange som leier ut er ikke profesjonelle aktører, men privatpersoner som har investert i en eller noen få ekstra boenheter. Mange av dem administrerer forvaltning selv, noe en del leietakere ser ut til å benytte seg av. I utgangspunktet er utleiemarkedet godt regulert, men vår undersøkelse viser at svært mange ikke kjenner til hvilket lovverk som kommer til anvendelse hvis en leietaker ikke betaler husleien, sier han.

Tre av ti har tapt på utleie
Undersøkelsen viser også at hele tre av ti av utleierne har opplevd at de har tapt penger på utleieforhold. Primært skyldes dette ubetalt husleie, 74 prosent, men også skader på leieobjektet, 30 prosent, er ganske vanlig.

Olsen råder utleiere til å sette seg inn i regelverket, bruke kontrakter som sikrer dem godt og dokumentere best mulig, blant annet gjennom å bruke overtagelsesprotokoll ved oppstarten av et leieforhold. Hun mener det er har en opplærende effekt når leietakere at alt det juridiske og rutinene rundt leieforholdet er på stell.
– Selv om mange leieforhold er uproblematiske, har nok de fleste som har leid ut boliger over tid opplevd at enkelte leieforhold kan bli både arbeidskrevende og gi mye frustrasjon. Du kan ikke avtale deg ut av problemer, men gjør de langt enklere å håndtere når de oppstår, sier han.