Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringen ønsker bedre boligkjøp med lovendring

Regjeringen endrer avhendingslova, og håper dermed å øke informasjonsgrunnlaget ved bolighandel.

Det kommer frem i «Fornyet strategi for boligmarkedet», som regjeringen lanserte fredag.

Les den nye strategien her.

– Regjeringen jobber bredt med boligspørsmål. Vi må se de ulike områdene som påvirker boligmarkedet i sammenheng. Den fornyede strategien staker ut en kurs for videre arbeid og prioriteringer. Vi vil legge til rette for en trygg bolighandel, godt bomiljø og effektive byggeprosesser, og bidra til en bærekraftig utvikling i husholdningenes gjeld, uttaler kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en pressemelding på regjeringens egne nettsider.

Begrenset eller ulik informasjon i en bolighandel kan, ifølge regjeringen, gi store konsekvenser både for kjøper og selger. Regjeringen skriver i meldingen at de derfor ønsker å fremme tiltak som øker informasjonsgrunnlaget ved en bolighandel, blant annet gjennom endringer i avhendingslova.

– For at kjøperen skal få mest mulig informasjon om boligen forut for salget, vil regjeringen foreslå at selgeren ikke lenger skal kunne ta «som den er»-forbehold eller lignende alminnelige forbehold ved salg til en forbrukerkjøper. Det kan bidra til at selgere i større grad vil ønske å avdekke svakheter ved boligen, for eksempel gjennom en tilstandsrapport, sier justisminister Tor Mikkel Wara.
Regjeringen vil også fortsette arbeidet med å forenkle plan- og bygningslovgivningen, slik at ikke offentlige regler unødvendig bremser utbyggingstakten på boliger, skriver de.
– Regjeringen skal fortsatt jobbe med å legge til rette for at det blir enklere og raskere å bygge boliger, slik at flere får ta del i gleden av å eie sitt eget hjem, sier Monica Mæland.