<p>Stortingspresident Tone W. Trøen og prosjektsjef for Stortinget, Rune Almenning.</p>Nye og moderne kontorlokaler venter flere av stortingspolitikerne. Men det er foreløpig ikke bestemt hvem som skal sitte hvor.Ett av møterommene i de nye stortingslokalene.Den gamle fasaden er beholdt.Ett av fire krav fra Riksantvikaren var at denne trappen skulle bevares. Den ble demontert, satt på lager og pusset opp.Wessel plass.En kjøkkenkrok i fellesarealene.Et stortingskontor med utstikt mot Stortinget.Stortingspresidenten inviterte mediene rundt i de nyrehabiliterte lokalene.Prosjektsjef Rune Almenning forteller at kontorplassene er bygd fleksibelt, og at kontorer som er beregnet på flere personer senere kan splittes opp som cellekontor med skillevegger.

Stortingspresidenten viste frem skandaleprosjektet: - Naturlig at Statsbygg tar hånd om slike prosjekt i fremtiden

- Jeg har veldig stor forståelse for at mange synes det er blitt et dyrt prosjekt, men mitt fokus nå er å se fremover og fullføre dette på en god måte og sørge for at vi får tatt bygget i bruk.

Fakta

Kostnadsramme på 2.321 millioner kroner.

Planlagt ferdigstillelse høsten 2018.

Areal som skal bygges cirka 10.700 kvadratmeter

Prinsens gate 26: Cirka 7.700 kvadratmter, en arealutvidelse på cirka 1.300 kvadratmeter

Post- og varemottak: Cirka 1.100 kvadratmeter

Innkjøringstunnel: Cirka 2.000 m 2, og 250 meter lang

Byggherre: Stortinget
Byggeledelse: ÅF Advansia AS
Prosjektledelse: OEC Gruppen AS
Rådgivergruppe: Multiconsult ASA og LINK arkitektur AS
Generalentreprenør Prinsens gate 26: Veidekke Entreprenør AS
Generalentreprenør innkjøringstunnel: KF Entreprenør AS

Kilde: Stortinget

Det sa stortingspresident Tone W. Trøen (H) da hun åpnet dørene for en pressebefaring av to ferdigstilte etasjer i de nyrehabiliterte kontorlokalene til Stortinget. 

Sluttsummen for byggeprosjektet i Prinsens gate 26 har på tre år økt fra 1,1 milliarder kroner til 2,3 milliarder kroner.

De enorme kostnadssprekkene i prosjektet, som i tillegg til nye kontorlokaler består av et nytt post- og varemottak og bygging av innkjøringstunnel, kostet også etterhvert Olemic Thomessen (H) jobben som stortingspresident.

– Det er ingen tvil om at prosjektet er blitt mye dyrere enn det som var forutsatt ved starten. Men det som er mitt, den nye direktøren og presidentskapets fokus nå er å fullføre dette prosjektet innenfor den kostnadsrammen som er besluttet i revidert nasjonalbudsjett. Vi håper ferdigstillelsen skjer godt innenfor den rammen, sier Tone W. Trøen etter å ha vist frem noen av de nye kontorplassene.

Til sammen har antall kontorplasser økt fra 100 til 180 etter ombyggingen.

- Naturlig at Statsbygg tar ansvar for lignende prosjekter

Stortingspresidenten sier Stortinget har tatt lærdom av byggeskandalen, og at de ved lignende prosjekter i fremtiden ikke vil påta seg byggherreansvaret slik de har hatt i dette prosjektet.

– Vi har vært helt tydelige på at denne typen prosjekter skal løses på en annen måte fremover. Det er naturlig at det er Statsbygg som tar ansvaret for denne type utbygging for oss senere, og så kommer vi til veldig grundig å evaluere dette prosjektet og prosessen som har vært, for å lære til fremtidige prosjekter, sier hun.

– Men hvorfor skjedde ikke det i utgangspunktet?

– Det er jo veldig nøye beskrevet i Riksevisjonens rapport, og bakgrunnen for at man gjorde som man gjorde, må man rett og slett lære av. Dette handler også i noen grad om at Statsbygg er underlagt ett av våre departementer, men for meg er det historie nå. Vi har gått videre, og jeg er opptatt at vi gjør ting på en annen måte fremover. Det har vi allerede tatt grep for å sikre.

– Hvilke grep er det snakk om?

– Prosjektrådet er forsterket, blant annet med en ny leder som har lang erfaring. I tillegg er Statsbygg kommet inn i prosjektrådet med en av deres byggherredirektører. Det er også satt i verk en rekke tiltak for både økonomistyringen og for å trygge fremdriften i prosjektet, og ikke minst så har vi hatt en ekstern vurdering og gjennomgang av kostnadsrammen for å være trygge på den rammen som Stortinget har regnet seg fram til, sier Trøen og legger til at tiltakene i sum gjør henne trygg på at de vil klare å fullføre prosjektet på en god måte og innenfor de nye kosntadsrammene som er satt.

– Stortinget har vært gjennom en offentlig krangel med rådgiverselskapet Multiconsult, og dere har også et søksmål gående mot selskapet, hvorfor har andre involverte i byggeprosejektet gått fri?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier stortingspresidenten.

Sak i tingretten neste år

Stortingets presidentskap har lagt store deler av skylden på Multiconsult, og har stevnet prosjekteringsselskapet for 125 millioner kroner.

I april sendte Multiconsult et omfattende tilsvar på Stortingets søksmål. Tilsvaret var på i underkant av 200 sider, og selskapet avviser der blant annet påstander om grov uaktsomhet.

Ifølge prosjektsjef på Stortinget, Rune Almenning, er saken mellom Statsbygg og Multiconsult berammet høsten neste år.

– Søksmålet med Multiconsult ligger i tingretten til behandling. Vi jobber med prosesskrifter og ser også på muligheter for løsninger, sier Almenning. 

– Er det håp om å komme til enighet før den kommer opp i tingretten?

– Det får vi nå se på.

Krevende

Almenning legger ikkje skjul på at det har vært krevende å jobbe som prosjektsjef i et prosjekt som oftere har blitt omtalt som en byggeskandale enn et byggeprosjekt.

– Det å beholde fasade, rive det gamle, bygge det opp igjen, bygge kjelleretasjer og håndtere uforutsette utfodringner i grunnen ute på Wessels plass, har jo vært krevende. Men det har også vært et veldig interessant prosjekt, sier Almenning.

– Det blir sagt fra flere hold at det burde vært Statsbygg, og ikke dere, som styrte prosjektet fra starten av. Hvilke tenker du om det?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Almenning.