Smartpanel AS og eierne RBI Group er konkurs med en samlet gjeld på drøyt 139 millioner kroner. Illustrasjonsfoto: Smartpanel.no

55 personer mister jobben etter Smartpanel-konkurs

Produksjonsbedriften Smartpanel AS i Fredrikstad og eierne RBI Group AS er konkurs. 55 personer mister jobben.

Smartpanel AS, som har vært landets største produsent av MDF-paneler, ble slått konkurs fredag i forrige uke.

Fredrikstad-selskapet har vært gjennom noen krevende år, og ifølge tall fra proff.no tapte de henholdsvis 9,8 og 9,1 millioner kroner i 2015 og 2016.

Omsetningen i selskapet var på 457 millioner kroner i 2016. Året før var den på over en halv milliard. 

Ifølge Fredrikstad Blad skal samlet gjeld i selskapet ha vært på drøyt 139 millioner kroner.

– Det er flere årsaker til konkursen og som i sum virker inn. Det er et marked med økende prispress, og vi har vært gjennom en omstillingsprosess der  tre anlegg er flyttet og samlet dem på et sted, sier styreleder Tore Mikael Bossum i Smartpanel AS og eierselskapet RBI Group.

Til Byggeindustrien sier han at prosessen med å flytte og samle bedriften har vært kostbart og tatt lenger tid enn planlagt.

– I tillegg ble finansieringen trukket i det vi sto midt oppi restruktureringsprosessen. Da vi jobbet med å tilpasse oss det nye produksjonsanlegget, fikk vi ikke hentet ut gevinsten raskt nok, sier Bossum.

Taper livsverket og pengene sine

Ifølge styrelederen er det gründerne og eierne som taper mest etter konkursen.

– De taper livsverket sitt og alle pengene sine. Og så er det noen kreditorer og en bank som også taper noe, sier Bossum.

De 55 ansatte som står uten jobb med sommerferien rett rundt hjørnet, skal være sikret lønn- og oppsparte feriepenger gjennom lønnsgarantifondet.

– Alle de ansatte, med unntak av eiere og ledere, har sikret sin lønn gjennom lønnsgarantifondet. Men det tar noe tid, og det synes vi er veldig leit. Vi har stor sympati med alle som har mistet jobben sin. Det er veldig mange som har hatt hjertet sitt i selskapet, og som har jobbet ekstra hardt det siste året for å snu utviklingen. Vi fikk det dessverre ikke til på oppløpet, men det er mange som skal ha takk for innsatsen de har lagt ned, sier Bossum.

– Er det planer for videre drift?

– Det er mange gode krefter i sving for å få videreført driften i en eller annen form, og det er håp om at noen ser mulighetene i dette, sier Bossum.

Byggeindustrien har vært i kontakt med bostyrer Lars Dahlback i advokatfirmaet Ytterbøl & Co, men han rekker ikke å uttale seg før onsdag.

Europeisk markedsaktør

Smartpanel er en stor aktør både i Norge og Sverige.  De etablerte den første produksjonsenheten i 2004 med produksjon av ubehandlede veggplater.

I 2005 ble det lansert ferdigmalte veggplater og det ble en eksplosiv vekst.

I 2011 laserte selskapet baderomsplater beregnet for våtrom, og da selskapet ble slått konkurs leverte de over 400 forskjellige tak- og veggprodukter til flere europeiske land.