Tinghuset i Tromsø, hvor Hålogaland lagmannsrett og Nord-Troms Tingrett holder til. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Stålleverandør frifunnet etter alvorlig ulykke

En Tromsø-basert leverandør av stålprodukter er frikjent for både ilagte bøter og saksomkostninger i Nord-Troms tingrett etter en arbeidsulykke i 2013.

Det skriver bladet Nordlys i en artikkel på sine nettsider.

Bakgrunnen er en arbeidsulykke i august 2013 der en ansatt ble hardt skadet. Den nå frikjente bedriften driver med sveising og montering av stålprodukter til bygg- og anleggsnæringen. Den aktuelle augustdagen skulle de levere takstoler til Norges Fiskerihøgskole (NFH) i Tromsø.

Transportbedriften som skulle frakte takstolene, hadde ikke tilgjengelig semitrailer, så en løsning ble valgt hvor man benyttet en maskinhenger der førerhuset var for høyt for at kjøretøyet kunne rygge helt inn i produksjonslageret hos bedriften. Det ble derfor tatt i bruk en alternativ løsning, heter det i artikkelen på nordlys.no.

Sykehusinnlagt i tolv dager

I grunnlaget for forelegget mot bedriften, er det beskrevet hvordan hengeren hadde nivåforskjell i lengderetning. For å utligne dette ble det satt opp en bukk. Da en arbeider var under lasten for å feste stropper til tre stabler med stålbjelker, sviktet underlaget slik at lasten falt over ham.

Det resulterte i at mannen ble påført flere bruddskader i ansiktet, ribbein og skulderblad, punktert lunge og brudd i nakkevirvel. Han var innlagt på sykehus i tolv dager, og ble deretter sykmeldt i fire måneder.

Ulykken resulterte i at Arbeidstilsynet rettet flere pålegg mot bedriften, blant annet knyttet til opplæring av ansatte, verneombud, HMS-arbeid, kartlegging og risikovurdering. Politiet ila dem forelegg - først på 175.000 kroner, senere på 75.000 kroner. Ingen av foreleggene ble vedtatt, og dermed endte saken for tingretten, der det ble holdt hovedforhandling 18. og 20. april.

Her la aktor, politiadvokat Trude Kvanli, ned påstand om 90.000 kroner i bot. Boten ble igjen bestridt av Tromsø-bedriften.

Ikke nødvendige rutiner

I rettens behandling av saken legges det til grunn at bedriften ikke hadde nødvendige HMS-rutiner på plass da ulykken skjedde, men at det siden er rettet opp i. Retten finner likevel ingen «adekvat årsakssammenheng» mellom mangelfulle rutiner og ulykken. Tvert imot mener de at det var opp til sjåføren av maskinhengeren å forsikre om at lasten var sikret på ordentlig måte.

De kommer derfor til at bedriften ikke «kan lastes for at transportøren ikke hadde sørget for forsvarlig lasting og sikring».

Dermed ender saken i frifinnelse for tromsøbedriften - både fra boten og politiets krav om at de skulle betale saksomkostninger.