Giv Brantenberg. Foto: Arve Brekkhus

- CO2-fangst er nøkkelen til karbon-nøytral betong

 - Vi har en visjon om nullutslipp av CO2 fra betongprodukter innen 2030, sett over et livsløpsperspektiv. For å oppnå visjonen må vi fange CO2 fra sementproduksjonen, uttalte Giv Brantenberg, administrerende direktør i Norcem og HeidelbergCement Northern Europe på Byggedagene.

Han pekte på at betong er og forblir et svært viktig og nødvendig byggemateriale.

Norcem har vist lederskap innen karbonfangst og –lagring. De har i fem år samarbeidet tett med institusjoner og fagmiljøer om forskning og konseptstudier, og forberedt fullskala karbonfangst ved sin sementfabrikk i Brevik i Telemark. Dersom Stortinget velger å støtte dette prosjektet, vil de få verdens første sementfabrikk med fullskala karbonfangst.
- Det er bred enighet om at karbonfangst og lagring er en del av det grønne skiftet; det er et globalt miljøtiltak og er helt nødvendig skal man nå målene i Paris-avtalen, la han til.

CO2 -fangstprosjektet ved sementfabrikken Norcem Brevik skal være særlig godt egnet med henblikk på skalerbarhet, beliggenhet og muligheten for teknologioverføring til europeisk sementindustri som alene står for dobbelt så store utslipp som hele Norge.
- Dersom Stortinget velger å støtte karbonfangstprosjektet ved Norcem Brevik, legger vi grunnlaget for et norsk industriprosjekt med globalt potensiale, og bidrar samtidig til et kraftig miljøløft for norsk bygge- og anleggsnæring, sa Brantenberg.