Tore Lie Falkenberg i Norconsult på Byggedagene.

Det papirløse gigantprosjektet Nedre Otta kan vise til null feil i arbeidsgrunnlaget

– Tegningløse prosjekter fungerer. Etter 1,5 år ved kraftprosjekter Nedre Otta har vi enda ikke opplevd feil i arbeidsgrunnlaget ved bruk av modell. Det er unikt, sier Tore Lie Falkenberg, oppdragsleder i Norconsult på Byggedagene.

Nedre Otta er Norges største pågående vannkraftanlegg. Kraftverket får to store kaplanturbiner og får når det settet i drift i 2020 en slukeevne på 180 kubikkmeter vann per sekund.

– Vannkraftprosjekter er noe av det mest spennende å jobbe med og krever stor grad av tverrfaglig samhandling, sier Falkenberg.

Han sier at man kan velge å fremstille denne tverrfagligheten med 1000-vis av tegninger, eller samle at i en felles modell slik at alle i prosjektet har en felles forståelse for hva som bygges.

Skanska har tre BIM-kiosker utplassert på anlegget. Foto: Jørn Hindklev


Samhandlingsmodell

Norconsult har i tillegg til prosjektering av en rekke fag er ansvar for tverrfaglig koordinering som foregår i en samhandlingsmodell.

– Det gir en mulighet for øyeblikkelig samvirke mellom fagene, forklarer Falkenberg

Falkenberg rapporterer as Skanska er veldig fornøyd med funksjonaliteten.

– Entreprenøren får en bedre forståelse for hva de andre fagene skal bygge og for oss som prosjekterer er dette et veldig nyttig verktøy. Vi ser hvordan fagene påvirker anlegget, sier han.

Ingen klager på arbeidsgrunnlaget

Oppdragslederen sier at tegningsløs utførelse av bygge- og montasjearbeider fungerer. Han sier at ingen av fagarbeiderne til Skanska på prosjektet hadde erfaring fra tegningsløs utførelse før Nedre Otta.

– Skanska har tilegnet seg en arbeidsmetodikk på dette på imponerende kort tid og de sier at det ikke har vært en eneste klage fra fagarbeiderne på arbeidsgrunnlaget de har mottatt. De har vært topp motivert for dette og det meldes at de sitter på brakka på kveldstid og snurrer rundt i modellen, sier Falkenberg.

Forebygger konflikter

Han mener at god bruk av kommunikasjonsmodeller kan være med å forebygge konflikter.

– For Nedre Otta har vi kontrakten i fokus på alt vi gjør i utarbeidelse av arbeidsgrunnlag for entreprenør, sier han og legger til at prosjekterende, byggeherre og entreprenør tidlig kan avdekke om mengder avdekker fra kontrakten i modellen.

Foto: Jørn Hindklev

– Man kan da sette seg ned og finne alternative løsninger, hvis det ikke er en åpenbar løsning kan byggherre og entreprenør diskutere i forkant i stedet for å krangle i etterkant i rettsalen, sier han.

Reduserer feiltolkninger

Falkenberg fremhever også at prosjektet sparer mye på å gjennomføre korte og hyppige møter i samhandlingsmodellen og at det ikke er behov for at rådgiveren er fysisk til stede på prosjektet ved alle møtene.

– Alle ser det samme og fokus kan rettes mot det som diskuteres og møtereferatene er klare med en gang. Muligheter for feiltolkninger reduseres, sier han.

Falkenberg mener det er vi i Norge som skal vinne den internasjonale konkurransen om å ha den mest innovative og teknologisk fremoverlente byggenæring.

– Dette er bare en begynnelse. Men det krever byggherrer som setter et høyt ambisjonsnivå, innovative rådgivere som skaper nye digitale plattformer som revolusjonerer måten vi samarbeider på og entreprenører som stadig tar i bruk ny teknologi for å effektivisere våre byggeplasser. Vår omstillingsevne er vårt største konkurransefortrinn, fastslår han.