Illustrasjonsfoto: Trond Joelson

Ny veiviser skal gjøre det enklere å stille miljøkrav

Med nye miljøkriterier for bygganskaffelser, prosjektering og totalentreprise kan alle kommuner og statlige virksomheter stille like krav til miljø i byggeprosjekter.

Difis nye kriterieveiviser skal gjøre det lettere for innkjøpere å stille krav til miljø og samfunnsansvar i anskaffelser.

Hvis en kommune for eksempel skal ha en ny skole, kan de nå bruke kriterieveiviseren til å stille miljøriktige krav til leverandørene.

Første versjon av kriterieveiviseren inneholder utvalgte kriteriesett for bygg- og transportområdene. Kriteriesett på flere områder som IKT, mat og drikke og transport i avfallshåndtering kommer i løpet av 2018.

– Ambisiøse miljøkrav kan stimulere til innovativ utvikling av nye fremtidsrettede løsninger. Vi ser for eksempel stadig mer egenprodusert energi i offentlige bygg. Et annet eksempel er hvordan avfall reduseres og hvordan materialer kan gjenbrukes, sier seniorrådgiver Hans Olaf Delviken i Difi i en pressemelding.

Kriterieveiviseren inneholder forslag til krav og kriterier som innkjøperen kan stille i anskaffelsesprosessen.

Slike krav kan også omfatte dokumentasjonskrav. Innkjøperen får både veiledning til bruk og ferdige tekster som kan brukes i kravspesifikasjonen, kvalifikasjonskravene, tildelingskriteriene eller i særskilte kontraktkrav.