– Vi har utviklet bedre metoder for å visualisere as built-metoden, sier operation business manager Mile Petrovic i Exact.

Visualiserer as built-metoden

Exact er nå i ferd med å lansere en løsning de mener skal gjøre det langt lettere å kunne visualisere as built-metoden innenfor nybygg.

– Vi har over noe tid tilbudt Exact as built i 3D både for eksisterende bygg samt til bygninger under oppføring. Vi er nå i ferd med å dra dette litt lenger gjennom å utvikle nye og bedre metoder for å visualisere as built-metoden. Dette skal gjøre det enklere for entreprenør-
ene å komme frem til riktige beslutninger, som kan bedre kostnadseffektiviteten - og som gjør at man kan planlegge og utføre endringer på rett tidspunkt, sier operation business manager Mile Petrovic i Exact til Byggeindustrien.

Pilotprosjekt
Han forteller at dette er noe de har jobbet mye med den senere tiden.

– Arbeidet er gjennomført som et pilotprosjekt sammen med entreprenørvirksomheter for å se hvordan dette best mulig kan gjennomføres i praksis. Et av hovedmålene har vært at gjennomføring og visning av resultatet skal være rimelig for brukerne, samt at det skal gå kort tid fra utført scan-ning til bruker kan dra nytte av dataene som er hentet inn. Vi fikk flere krav fra entreprenørene, og løsningen ble at resultatene skal vises gjennom 3D-visualisering. Sluttproduktet måtte være billig, enkelt og tilgjengelig for alle, uten investeringer i spesiell programvare, utdyper han.

Petrovic forteller at all informasjon vil visualiseres i et samlet dokument, og at man dermed får oversikt over hele konstruksjonen.

– Det gjør at entreprenører også kan utføre nødvendige grep på kort tid med bakgrunn i denne informasjonen. Visualiseringen er enkel i bruk, og man kan både zoome og vri på modellen i ulike retninger. Konseptet leveres i 3D-PDF, er webbasert og kan åpnes på nettbrett og mobiltelefon, legger Petrovic til.

Løsningen har blant annet blitt benyttet av entreprenørselskapet Strand AS i Bergen, og de var en del av arbeidet med utviklingen av pilotløsningen.

– Erfaringene viser at brukerne enkelt kan markere avvik – og sende dette videre til kolleger eller andre deltakere i prosjektet. Vi har også allerede erfart at man gjennom denne løsningen har kunnet påpeke feil som kan gi betydelige besparelser, sier Petrovic.

Han mener de skal kunne levere en ferdig 3D- PDF eller en link til en webleser tre dager etter at de har besøkt byggeplassen.

– Denne informasjonen kan også være en del av KS-dokumentasjonen, sier han.

Fakta

Exact har vært til stede i det norske markedet i mange år, og har kontorer i Oslo og Bergen. Totalt er de 60 personer i Norge. Konsernets hovedkontor ligger i Sverige, og de er 250 ansatte i seks land. Konsernet omsetter totalt for rundt 24 millioner euro. 

Webbasert med VR muligheter
Exact jobber videre med utviklingen av konseptet, men har allerede i dag en løsning som fungerer.

– Vi kommer til å videreut-
vikle produktet enda mer, og jobber stadig med utvikling innenfor 3D-skanning og BIM, sier Petrovic.

Han peker på at den webbaserte versjonen vil gjøre det mulig å ta i bruk VR.

– Vi sender en link der kunden kan gå videre via nettet for å få full oversikt, og kan gjøre endringer og dele informasjonen med andre i prosjektet. Informasjonen kan også bli tilgjengelig i virtuell form, slik at man kan bruke VR-briller i arbeidet, sier han.

– Dette er virkelig digitalisering i praksis, mener Petrovic.