Leilighetene i Liaparken får et spennende småhusuttrykk i tre. Arkitekten har hentet inspirasjon fra den typiske bergenske bratte boligbyggingen med smau, allmenninger, gjennomganger og små intime gårdsrom. Ill. MAD arkitekter

Strand skal bygge Liaparken for BOB

Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) har inngått avtale med Strand AS om bygging av 127 leiligheter langs Liavegen og Liavannet i Åsane i Bergen. 

Utbyggingsdirektør Ole Herbrand Kleppe i BOB Eiendomsutvikling forteller at Liaparken blir et bygningsmessig krevende prosjekt. Valget av Strand som entreprenør er både basert på deres forslag til løsning av oppgaven og på meget gode erfaringer fra samarbeid om tidligere prosjekter.

BOBs nye prosjekt i Åsane får vestvendt beliggenhet og utsikt mot Liavatnet. Leilighetene er planlagt med størrelser fra 36 til 115 kvadratmeter, hvorav de fleste rundt 60 – 70 kvadratmeter. Bebyggelsen får et spennende småhusuttrykk i tre, og blir liggende terrassert i den bratte skråningen opp mot Flaktveitveien.

MAD arkitekter, som står for utformingen av prosjektet, har hentet inspirasjon fra den typiske bergenske boligbyggingen med smau, allmenninger, gjennomganger og små intime gårdsrom. Dette er videreført i et moderne utrykk, med enkle linjer og spennende form og plassering. Arkitekturen underordner seg grøntområdene, ved bruk av mye grønt i mellomrommene, og myke overganger til terrenget foran og bak.

- Strand konkurrerte med to andre entreprenører om oppdraget. Kontrakten med BOB er inngått som en totalentreprise i samspill. Denne entrepriseformen er valgt ut fra en vurdering av prosjektets kompleksitet, der tidlig involvering av entreprenøren blir viktig for å kvalitetssikre løsningene vi lander på i prosjekteringen av bebyggelsen, sier han.

Prosjektet vil bli preget av mange overflater som skal fungere i det bergenske regnværet – slik at vannet ikke renner inn i boligene, men finner leide i åpne bekker og kar gjennom bebyggelsen. Dette innebærer at antallet bygningsmessige varianter må bli færrest mulig. Vi ser for oss standardisering av løsninger med prefabrikkering av byggeklosser som settes på tomten. Tankesettet og logikken blir ikke så ulik den som lå til grunn da verdens største trehus, Treet, ble ført opp for tre år siden – også da med Strand på laget.

Tomten i Åsane er fortsatt under regulering. Kleppe håper på salgsstart innen utgangen av året og byggestart i løpet av første halvår 2019. Om byggingen av de 127 boligene blir gjennomført under ett eller i to byggetrinn, vil avhenge av responsen i markedet.

Kleppe vektlegger bruk av digitale verktøy både under prosjektering og i salgsfasen for Liaparken. BOB er i forhandlinger med et amerikansk selskap som leverer en helt ny plattform for visualisering av nye boligprosjekter, og som kan bli benyttet når prosjektet i Åsane blir lagt ut for salg.

– I dette prosjektet er både vår evne til å finne innovative løsninger og vårt omdømme som en effektiv og ryddig entreprenør hatt betydning for BOBs beslutning, og det gjør oss ekstra stolte. Vi kommer til å fokusere sterkt på inkluderende samspill og på våre prinsipper for effektiv gjennomføring, det vi omtaler som sunn fornuft satt i system. Dette prosjektet gir oss også anledning til å vinne nye erfaringer med digitale verktøy ved at vi tar steget fullt ut med bruk av både BIM, VDC og BREAM, sier Nøttveit.