Svenn Gøran Mork

Europeisk vekst gir knapphet på arbeidsressurser

Det er økende aktivitet i de europeiske bygg- og anleggsmarkedene - og dette gir knapphet rundt arbeidsressursene, noe som også påvirker den norske byggenæringen.

Det høye aktivitetsnivået i Europa, ikke minst i Polen, gjør at det ikke er like attraktivt for de utenlandske arbeiderne som tidligere å komme til Norge for å ta på seg arbeid.

Styreleder Svenn Gøran Mork i Rekrutteringshuset Mork, dro på Protans nordiske salgsmøte frem flere momenter som nå gjør at det er vanskeligere å få fatt i folk.

- Europa er nå friskmeldt etter finanskrisen, noe vi ikke minst ser i det polske markedet, som er et viktig land for den norske byggenæringen. Arbeidsledigheten i Polen har gått ned fra cirka 18 prosent til åtte prosent – og det er noe vi merker i Norge, blant annet i taktekkerfaget, sier Mork.

Han peker på at det er stort behov for arbeidskraft i mange europeiske land, blant annet i det polske markedet som er i kraftig vekst.

- Vi ser nå at hele 600.000 ukrainere er registrert som arbeidstakere i Polen, noe som sier litt om aktivtetsnivået. Dette påvirker også lønningene, som går oppover. Levestandarden øker, de sosiale godene er vesentlig forbedret, noe som da medfører at forskjellen mellom Norge og Polen minker, som igjen gjør det mindre attraktivt å dra ut for å arbeide. Vi ser også at færre i Polen velger en yrkesfaglig utdanning, som også øker presset etter faglærte arbeidere, utdyper Mork.

Dette fører også til at polske arbeidstakere i større grad enn tidligere drar hjem, og mange velger mer nærliggende områder å arbeide i.

- Stadig flere ønsker å jobbe i hjemlandet, og i de nærmeste nabolandene, som for eksempel Tyskland, legger han til.

Mork drar også frem at den norske kronen har svekket seg i forhold til euroen, noe som også påvirker dette bildet.

- Alle disse faktorene gjør at det blir økt kamp om den gode arbeidskraften, og at man må jobbe hardere for å finne riktig kompetanse til riktig tid. Det er fortsatt fullt mulig å finne dyktige håndverkere, men det er nå vanskeligere enn før, sier han.