Konsernsjef Arne Giske i Veidekke ASA.

Tror 2018 kan bli et bra år for Veidekke

Veidekke forventer å se positiv effekt av lønnsomhetstiltak gjort i 2017 i år.

Torsdag leverte Veidekke tall for siste kvartal i fjor og 2017 under ett. De viste en omsetning på 31,6 milliarder kroner og et resultat før skatt på 1,4 milliarder kroner. Begge tall er vesentlig bedre enn samme tall fra 2016.

– Dette er vårt beste resultat noensinne rent driftsmessig, men vi har allikevel mange forbedringsmuligheter. Det er bedring i entreprenørvirksomheten i Sverige og Danmark, men en tilbakegang i Norge. Eiendom er på linje med i fjor, og industri leverer bra resultat, sa Arne Giske da han presenterte tallene for pressen.

Entreprenør og bolig

Han tror 2018 kan bli et enda bedre år for Veidekke dersom de lykkes med tiltakene de har gjort i «problemområdene» i 2017.

– Det er to ting som er viktigere enn noen gang; å løfte lønnsomheten i entreprenørvirksomheten, og hvordan vi håndterer et svakere boligmarked, sa konsernsjefen.

I løpet av året har landets største entreprenør gjort flere tiltak for å øke lønnsomheten. I Rogaland har man splittet opp Block Berge Bygg i to deler, entreprenør og elementproduksjon. Samtidig har man hentet inn nye ledere. I Sverige har fokuset vært på å skille bolig og yrkesbygg. Innen anlegg i Norge har man reorganisert og satset mer på prosjektorganisasjoner. Felles for alt er at Veidekke ønsker å øke lønnsomhet gjennom bedre usikkerhetsstyring. Giske poengterer at det vil ta litt tid før man ser resultatet av dette på bunnlinjen, men forteller at de allerede ser det innad i prosjektene.

Det andre de spenningsmomentet er boligmarkedet – både i Norge og i Sverige.

– Marked gjorde en vending ved halvårsskiftet. Boligsalget har med noen variasjoner stoppet litt opp, og det har gradvis spredt seg litt utover. Når vi selger med lavere frekvens, så produksjonsstarter vi med lavere frekvens, forklarer Giske.

Lite usolgt

Av 2.400 boliger Veidekke har under produksjon i Norge og Sverige, er 83 prosent solgt. Dette er leiligheter som ferdigstilles en gang mellom nå og 2020. Ser man på tallet på ferdige boliger, er det bare 20 usolgte (19 i Norge og én i Sverige).

Det tallet bekymrer ikke Giske nevneverdig.

– Når du driver boligbutikk er det jo en fordel å ha varer i hyllene du kan selge, sier han.

Veidekke Eiendom-direktør Øyvind Moen viser til at de har lært av dippen i 2013 i etterkant av finanskrisen, og at de drar nytte av denne lærdommen i dagens marked.

– Vi har prøvd å komplimentere leiligheter med småhus; lavblokker og rekkehus. Det er mindre sårbart for konjunktursvingninger. Vi la blant annet ut et prosjekt på Ski, som solgte veldig bra. Nå har vi flere slike prosjekter rigget for å komme ut i det markedet. Det er blokker midt i Oslo som har stoppet mest, forklarte han.