Fra venstre: Sunniva Dehli, Martine Brockstedt Berg og Grete Eiane. Foto: Silje Østerbø

Byggstudenter gir energiråd til boligeiere i Bergen

70 bygg- og energiteknologistudenter fra Høgskulen på Vestlandet får energirådgiverkurs mot at de påtar seg gratis energirådgivningsoppdrag for boligeiere i Bergen.

For andre gang arrangerer Naturvernforbundet Hordaland og Bergen kommune energirådgiverkurs for studenter ved Høgskulen på Vestlandet. Denne gangen er også rådgivningsselskapet Sweco med på laget.

Enormt behov

- Vi har en befolkning som er intet mindre enn verdensmestere på oppussing. Likevel er det ikke alltid at det er de mest energismarte tiltakene som blir prioritert, sier Silje Østerbø i Naturvernforbundet Hordaland i en pressemelding.

Hun er hovedansvarlig for gjennomføringen av energirådgiverkurset.

- Byggsektoren skal innen 2030 bruke 10 TWh mindre energi enn i dag. Vi skal selvfølgelig ha respekt for at ikke alle boligeiere har miljøhensyn øverst på sin oppussingsagenda, men det er likevel viktig at boligeiere ikke gjør valg som vil ødelegge for gode, fremtidige energitiltak. Dette vil man få hjelp til av en studentenergirådgiver, sier Østerbø.

Attraktivt tilbud

Tilbudet er attraktivt både blant studenter og boligeiere.

- Vi samarbeider tett med studentenes egne linjeforeninger om rekruttering og gjennomføring. I løpet av to timer var alle plassene på energirådgiverkurset revet bort, så det er tydelig at studentene både har behov for, og ønsker mer av denne typen tilbud, sier Østerbø, som legger til at over 70 studenter nå er i ferd med å gjennomføre kurset.

- Er det noen boligeiere fra Bergensområdet som har lyst på besøk av en studentenergirådgiver, har vi fortsatt noen ledige plasser igjen, sier Østerbø.

Oppdatert fagprogram

Sweco er ansvarlig for deler av energirådgiverkurset, og gir studentene opplæring i fornybare oppvarmingsløsninger, ventilasjon og andre tekniske løsninger.

- Da Naturvernforbundet tok kontakt for å invitere oss med på dette prosjektet syntes vi det var en spennende mulighet. Både til å bli bedre kjent med de mest engasjerte og interesserte studentene fra Høgskulen på Vestlandet, men også til å være med på et prosjekt som har en sterk miljøprofil og samtidig vil gi studentene et faglig og praktisk løft, sier Elin Skjerven Talhaug, sivilingeniør energi og miljø fra Sweco.

- Dette er også et fagområde der vi som firma har en sentral nøkkelkompetanse, og mye å bidra med både faglig og erfaringsmessig, legger hun til.