Fagdirektør Espen Fuglesang i Norges Takseringsforbund. Foto: Newswire

Takseringsforbundet advarer mot lav boligkvalitet

Norges Takseringsforbund (NTF) mener det har utviklet seg en negativ trend blant norske boligbyggere for økt bruk av billige materialer og løsninger av dårlig kvalitet. – Totalt useriøst, svarer Boligprodusentene.

Det kommer frem i en artikkel på økonominettsiden E24 denne helgen.

Fagdirektør Espen Fuglesang i NTF advarer mot nyboliger med importerte byggevarer, som han mener ikke er tilpasset norske forhold.

– Det er alt fra innredninger til vinduer og dører, til stål i dårlig kvalitet, sier takstsjefen til E24.

– Useriøst

Fuglesang bekrefter overfor avisen at han mener nyboligene har blitt dårligere.

– Ja, i hvert fall deler av boligene. Dette er en klar trend som rapporteres av våre takstmenn som er ute på oppdrag, sier Fuglesang.

Kvalitetskritikken opprører administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

– Dette blir totalt useriøst, sier Jæger til E24.

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger. Foto: Sindre Sverdrup Strand

– Boligene har blitt mer energieffektive, vi har nesten ikke hus som blir skadet av vind og regn, og klageantallet holder seg stabilt, slår han fast.

Kjøper i utlandet

Fuglesang avviser at han farer med lettvinte utspill, og viser tilbakemeldinger fra takstmenn rundt 1.700 takstmenn i takstforbundet om kvaliteten på både materialer og konstruksjon.

Han sier at det er de siste årene at forbundet har registrert en nedgang i kvaliteten på nyboliger. Fuglesang mener det dreier seg om mange utbyggere som han sier spekulerer i å kjøpe billig i utlandet.

– Takstfolk kommer stadig med påstander om både det ene og det andre. Men jeg synes det er trist at en seriøs organisasjon som NTF ikke har bedre dokumentasjon for påstandene, sier Pær Jæger i Boligprodusentene.

– Jeg er overbevist om at ting alltid kan forbedres, og jeg vil heller ikke ha dårlige produkter i det norske markedet. Men da må vite akkurat hvilke produkter det er snakk om. Og jeg er ikke sikker på at takstmenn har kunnskapen som er nødvendig for å avdekke det, sier han til E24.