Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Brudd på HMS-kort-plikten kan gi gebyr på minst 10.000 kroner

Arbeidstilsynet tar i bruk overtredelsesgebyr ved manglende HMS-kort.

Virksomheter som bryter HMS-kort-plikten risikerer nå få gebyr på minst 10.000 kroner, skriver Arbeidstilsynet på sine nettsider.

Gebyret vil ifølge tilsynet øke etter hvor mange ansatte som mangler HMS-kort i virksomheten. Beløpet vil også øke ved gjentagende brudd fra en virksomhet.

- Det er først og fremst virksomheter som bevisst forsøker å omgå kravene til HMS-kort som risikerer å få overtredelsesgebyr, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en kommentar.

Formålet med HMS-kort er først og fremst å ivareta sikkerhet, helse og arbeidsmiljøet på bygge- og anleggsplasser og i renholdsvirksomheter. Primærhensikten er at de ansvarlige på en byggeplass skal ha oversikt over hvem som er på byggeplassen til enhver tid. Å ha slik oversikt er nødvendig for å ivareta sikkerheten til arbeidstakerne.

For å få utstedt HMS-kort må virksomheten også være registrert i flere offentlige registre.

- Manglende HMS-kort kan derfor være en indikasjon på at virksomheten opererer med svart arbeidskraft, ikke betaler lønn i tråd med aktuelle allmenngjøringsforskrifter eller på andre måter forsøker å unndra seg offentlige plikter. Brudd på HMS-kort pliktene er derfor viktig å håndheve strengt, sier Vollheim.

Arbeidsgiver skal sørge for at alle som utfører arbeid innen bygg- og anlegg eller renhold har gyldig HMS-kort.

Kravet om HMS-kort gjelder både norske og utenlandske virksomheter.

Også arbeidsgiverne selv og enkeltpersonforetak uten ansatte skal ha HMS-kort og risikerer overtredelsesgebyr dersom de ikke har det.