Store investeringer innen energisektoren

Det norske anleggsmarkedet har notert seg med all-time high hvert år de senere årene, og dette fortsetter også i tiden fremover. 

Det fokuseres som regel mest på aktivitetsnivået innen vei- og baneutbyggingen, men vi skal heller ikke glemme de store pågående investeringene innen energisektoren.

Ifølge Prognosesenteret skal det investeres rundt ti milliarder kroner innen energisektoren i 2018, noe som er en relativt kraftig økning fra inneværende år, som vil ende på rundt åtte milliarder kroner. For 2019 skal investeringsnivået ytterligere noe opp.

Det har den senere tiden vært et oppsving i investeringene i kraftanlegg. Det pågår flere større utbygginger i prosjekter som skal gi mer miljøvennlig strøm til de norske husholdningene. Selve kraftanleggene er en ting, men det investeres også meget store summer i en oppfrisking av sentralnettet vårt. Dette skal gjøre strømforsyningen enda tryggere i Norge, og Statnett skal i løpet av de neste årene investere svimlende 35-45 milliarder kroner i sentralnettet.

Det betyr en kraftig opptrapping av aktivitetsnivået innen denne delen av energisektoren, som vil gi mange oppdrag til selskapene innen dette markedet. De senere årene har linjeutbyggingen i stor grad blitt utført av selskaper med base i utlandet – men med det investeringsnivået vi nå ser burde dette opplagt også kunne bli et satsingsområde for en rekke av aktørene i den norske anleggssektoren.

Norge har en meget stabil energiforsyning – og prisvariasjonene har den senere tiden vært lave. Med den store vannkraftutbyggingen vi så for noen tiår siden, er også den norske strømsektoren så grønn som den nesten kan få blitt. Dermed er det også viktig at man utnytter kapasiteten i eksisterende anlegg enda bedre. Det er fortsatt mye å hente på å rehabilitere og fornye kraftanleggene som finnes rundt i Norge, slik at vannkraften kan utnyttes enda mer effektivt. Det er heller ikke slik at æraen for kraftutbyggingen i Norge er forbi – det skal bygges ut mer vannkraftskapende energi. Det finnes definitivt også ulemper ved slik utbygging, så det er viktig å finne de riktige utbyggingsprosjektene – og at dette gjøres i forståelse med andre interesser.

Nye energiformer er også på full fart inn i Norge - og utbyggingen av vindkraft er allerede i full gang - ikke minst på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord, hvor det nye gigantanlegget Fosen Vind er i ferd med å bli etablert. Dette er Europas største landbaserte vindkraftanlegg. Dessuten ser vi også at solenergi stadig kommer sterkere på banen – og solenergi har store muligheter, også i et nordisk klima. Bruken av solceller har allerede tatt seg kraftig opp – og dette vil bare øke på i årene fremover.

Ulike former for energiutbygging er dermed noe vi vil se mye av i tiden fremover – og vil gi den norske byggenæringen muligheter man tidligere ikke hadde. Det er flere aktører som har satset tungt på slike utbygginger allerede, men det er fortsatt muligheter for virksomheter å satse innen nye markeder. Mulighetene er mange for de som gjør dette til et aktivt satsingsområde.