Nejra Macic, makroøkonom Prognosesenteret

Prognosesenteret tror ikke nedgangen i boligsalget blir langvarig

Nejra Macic i Prognosesenteret mener nedgangen i salget og igangsetting av nye boliger vil snu når boliglånforskriften mykes opp.

Salg og igangsetting av nye boliger er langt lavere sammenlignet med oktober i fjor, viser til tall som Boligprodusentenes Forening la fram på en pressekonferanse tirsdag.

Les også: Både salg og igangsetting av boliger går ned

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret tror imidlertid ikke nedturen vil fortsette så mye lenger.

- En av hovedårsakene er at vi ser at folk har positive framtidsforventninger til boligprisene. Majoriteten tror på høyere boligpriser om 12 måneder enn i dag, sier hun, og viser til en undersøkelse de har utført for Eiendomsmegler 1.

- Majoriteten tror på høyere priser

I undersøkelsen har de spurt 1000 husholdninger om hva de tror om boligprisene der de bor.

- Det er store regionale forskjeller, men landsgjennomsnittet tror på høyere priser. Dette pleier å være en god indikator. Tidlig i 2017 så vi at det var mange færre som trodde på høyere boligpriser, og det ga utsalg i den boligprisnedgangen vi nå har sett, sier Macic.

- De siste to måneden har andelen som tror på høyere boligpriser økt, og det er en av begrunnelsene for at vi ikke tror dette blir langvarig, legger hun til.

Avhengig av boliglånforskriften

Magic sier tidspunktet boligprisene snur på, er avhengig av når boliglånforskriften enten opphører eller mykes opp.

- Vi mener boliglånforskriften er hovedårsaken til nedgangen i boligprisene. Det er alt for tilfeldig at prisene begynte å falle akkurat den måneden man forventet å se effekten av forskriften, sier hun.

- Vi tror vi vil se en stor pågang av lånekunder og sterk boligetterspørsel så snart forskriften fjernes eller mykes opp. Vi vil da se at nedturen i bruktboligsalget vil snu, og da vil salget av nye boliger følge etter, fortsetter Macic.

Ingen annen grunn til ytterligere fall

Hun påpeker også at en økning i salget også vil bidra til en økning i igangsettingen igjen.

Makroøkonomen ser ingen andre faktorer enn boliglånforskriften, som kan føre til at boligprisene faller ytterligere.

- Når du ser på makroøkonomien i Norge, peker de fleste pilene oppover. Arbeidsledigheten fortsetter å falle og BNP-veksten er ventet å ta se opp. Vi ser derfor ingen grunn til at boligprisene skal falle særlig mer, sier Macic.